BiH

Tri puta izronili, četvrti put voda ih povukla: Zašto svake godine kupališta u BiH bilježe slučajeve utapanja?

Kopovska jezera nemaju spasilačke službe, a žrtve su i plivači i neplivači. Podvodne i jake struje, neravan teren, rupe od eksploatacije, sve to može dovesti do tragedije

Svake godine na kupalištima u Bosni i Hercegovini bilježe se slučajevi utapanja.Posljednji je u Živinicama, na jednom od vještačkih jezera nastalih nakon eksploatacija sirovina. Njihove dubine kriju mnoge misterije, upozoravaju stručnjaci.

Proteklog vikenda na živiničkom jezeru ugašena su dva mlada života, među kojima je i maloljetnik.

Mirzet Salkanović, otac i brat stradalih mladića za BHRT kaže:

– Ušli tu, a ja i kćerka smo bili na ovoj obali. Njima kažem, nemojte da idete previše duboko. E poslije dva, tri puta su izronili i četvrti put ih je povukla voda. Istovremeno.

Uzalud je Mirzet pokušavao spasiti sina i brata. Potraga za tijelima je trajala dva dana. Tragedije na ovom Rajskom jezeru nisu rijetke. Radi se o vještačkoj akumulaciji vode koja je nastala nakon što je obustavljena eksploatacija uglja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh