BiH

Hoće li bosanski politički faktor znati iskoristiti dobijenu bitku u Bundestagu?

Nedavno usvojena rezolucija njemačkog Bundestaga o Bosni i Hercegovini mogla bi itekako utjecati na predstojeće političke procese u BiH i dati prednost političkim faktorima sa sjedištem u Sarajevu u procesu reforme prije svega izbornog zakona.

Bundestag - Avaz

Rezolucija koja nosi naziv “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti” nesumnjivo je legitimirala politiku onih stranaka u BiH koji su godinama upozoravali da politika HDZ-a, kao krajnji cilj, a pod krinkom “legitimnog predstavljanja”, ima stvaranje dodatnih etničkih podjela, bez obzira slagali se s takvim tvrdnjama ili ne.

“Bundestag s velikom zabrinutošću vidi kako se povećava negativan utjecaj susjednih država na moguću reformu izbornog zakona. Treba odbaciti takozvano ‘načelo legitimnog predstavljanja’. Po mišljenju Bundestaga, to koči ravnopravno sudjelovanje svih građana u političkom procesu i nije u skladu s vrijednostima i standardima EU”, navodi se u tekstu rezolucije.

Suštinski rezolucija, snažno podržana od svih relevatnih faktora u Njemačkoj, ojačala je političku poziciju onih snaga koje su tokom pritiska Zagreba koji je trajao više od godinu dana, i još uvijek traje, tvrdili da se sa HDZ-om ne treba praviti dogovor jer bi on ugrozio BiH.

Bez obzira na mnoge političke propuste i promašaje u političkom djelovanju Demokratske fronte, niko ne može osporiti da stavovi Bundestaga u najvećoj korespondiraju sa onim za što se DF, otvoreno i bez zadrške zalagao godinama.

Čak i u trenucima kada je takva politika značila gubitak podrške značajnog dijela međunarodne zajednice i njenog izjednačavanja sa politikom HDZ-a u smislu ugrožavanja stabilnosti zemlje.

S tim u vezi nemali je broj onih, u politici i izvan nje u Bosni i Hercegovini, koji su politiku koja se zalagala za odbacivanje principa “legitimnog predstavljanja” naroda nazivali destruktivnom, radikalnom, rušilačkom i pokušajem dominacije Bošnjaka nad drugim narodima u BiH.

Vrhunac tog narativa je bila poruka da svako zalaganje za razbijanje etničkog koncepta ili čak očuvanja postojećeg balansa etničkog i građanskog, predstavlja put u stvaranje neke imaginarne islamske države.

Nejasno je kako to da demokratska Njemačka, najznačajnija zemlja Evropska unije, podržava politiku koja ima tako predstavljene destruktivne ciljeve?

Objašnjenja su u tolikoj mjeri nemušta da sve svode na lobiranje jednog zastupnika Bundestaga, zanemarujući da su skoro sve značajnije stranke, desnice i ljevice, podržale njen sadržaj.

Zbog svega toga su danima prije i poslije odluke Bundestaga zvaničnici Hrvatske i zvaničnici BiH koji dolaze iz HDZ-a kritikovali Njemačku, tvrdeći da rezolucija ne pridonosi dijalogu, u blažoj verziji, ili da direktno ruši BIH i Dejtonski mirovni ugovor.

“Naravno da se ova politička izjava zloupotrebljava. Ne pridonosi dijalogu. BiH treba počivati na dijalogu, Dejtonskom sporazumu. Apelujemo i na bošnjačke lidere da uspostave dijalog s hrvatskim liderima kako bi se prevladali nesporazumi”, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Dijalog na način kako ga vidi Radman, može postojati samo u okviru koncepta “legitimnog predstavljanja”, a nikako izvan njega. Upravo iz tog razloga Zagreb je zabrinut zbog odluke Bundestaga.

Rezolucija sama po sebi neće spriječiti pokušaje da hrvatska politika ostvari strateške ciljeve u Bosni i Hercegovini, ali će u svim budućim pregovorima, koji nesumnjivo stoje pred nama, ojačati poziciju bosanskog političkog faktora da s punim pravom traži stvarni kompromis.

Cilj hrvatske politike da trajno kompromituje čak i spominjanje građanskog koncepta je propala, te Sarajevo ako želi spriječiti politički poraz mora potpuno promijeniti dosadašnji pristupa, da vuče poteze samo kao reakciju na korake suprotne strane, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh