BiH

KALABUHOV U NSRS: MOGUĆI POTENCIJALNI PROBLEMI AKO SE BIH PRIDRUŽI NATO-U, ZALAŽEMO SE ZA UKIDANJE OHR-A

Na posebnoj sjednici NSRS-a danas se obratio i ambasdor Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Igor Kalabuhov - Hayat

Na početku je naveo kako mu je pripala velika čast što se obratio u NSRS-u, kao gost, ali i ambasador Rusije koja je kako je naveo garant ošteg sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Mi se dosljedno zalažemo za poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta od kojih je sastavljena BiH. Moramo konstantovati konsturktivnu ulogu djelovanja OHR-a koji je izabrao put podrivanja u Bosni i Hercegovini. Njihova sebična želja da se implementira agenda u BiH kroz nametljivo promivanje NATO-a dovela je do erozije Dejtonskog sporazuma. U FBiH se krše prava Hrvata na legitimno predstavljanje. Došlo je vrijeme da se puna odgovornost za budućnost BiH da u ruke konstitutivnh naroda. Mi se zalažemo za ukidanje visokog predstavnika – naglasio je ambasador Kalabuhov.

Dodao je kako Ruska Federacija cijeni RS i stav Milorada Dodika koji se kako je naveo zalaže za poštivanje normi.

Ne miješamo se u unutrašnja pitanja BiH. Jednostrane sankcije prema pojedinim političarima smatramo nepravednim, a pritisak sankcijama na nezavisne medije u RS-u zaslužuju osudu. Poštujemo suvereno pravo BiH da realizuje svoje spoljno- poltičke prioritete, ali i mi imamo pravo naglasiti potencijalne probleme u slučaju pristupanja BiH političkim i vojno – političkim savezima koje sporovode agresivnu liniju prema Rusiji. Mi smo zainteresovani za saradnju sa BiH. Riječ je o našoj spremnosti da prošitimo veze sa Bošnjacima kao dva od tri konstitutivna naroda, te da iskoristimo raspoložive mogućnosti za ove svrhe. U RS-u su stacioniraane naše investicije. U skladu sa postignutim dogovorima, radimo na otvaranju kancelarije ambasade Rusije u Banjoj Luci. Najznačajniji projekat je izgradnja srpsko – ruskog hrama i duhovnog centra u Banja Luci. Rusija Bosnu i Hercegovinu svrstava u naše prijateljske države. Samo jedan primjer jeste produžetak ugovora o snabdijevanju plinom pod istim uslovima – rekao je Kalabuhov. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh