BiH

Rusija optužila Bosnu i Hercegovinu i zaprijetila: 167 bh. plaćenika ratuje na strani Ukrajine, nenadoknadivi gubici će se povećati

Ruska Federacija opet je optužila Bosnu i Hercegovinu, utvrdivši da navodno 167 bh. državljana trenutno ratuje u ukrajini, na strani vlasti iz Kijeva.

Naime, Glavna uprava za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Ruske Federacije dostavila je 16. aprila vojnom atašeu BiH u Moskvi akt u kojem je izneseno nekoliko optužbi na račun Bosne i Hercegovine.

“Prema dostupnim informacija, a nekoliko hiljada stranih državljana stiglo je u Ukrajinu kao plaćenici, kako bi sudjelovali u neprijateljstvima protiv Oružanih snaga Ruske Federacije. U Ukrajinu je do danas stiglo 167 državljana BiH, od kojih se 17 vratilo, a nenadoknadivi gubici su 24 osobe”, navedeno je u aktu Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Ruske Federacije koji je u posjedu portala Istraga.

Ruski zvaničnici dalje navode “činjenicu da relevantne strane državljane kvalificiraju kao plaćenike koji ne podliježu normama međunarodnog humanitarnog prava”.

“S obzirom na oružani obračun koji je u toku, polazimo od činjenice da će se nenadoknadivi gubici građana BiH povećati”, zaprijetili su Rusi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh