BiH

SDS o krizi u Ukrajini: Vlast jasno da saopšti stavove

Na sjednici Glavnog odbora SDS usvojena je politička platforma koja će biti dio politike ova stranke za predstojeće opšte izbore. U platformi su, kako je istaknuto, obuhvaćene sve oblasti, sa fokusom na ekonomiju, a dokument će biti promovisan najdalje krajem marta.

SDS - N1

Kako je istakao lider stranke Mirko Šarović, na dnevnom redu bio je i razvoj situacije u regionu i svijetu, sa fokusom na dešavanja u Ukrajini i moguće posljedice po region.

“Govorili smo o tome sa jasnim uvjerenjem da je moguće da se rat završi i da se stvari rješavaju dijalogom”, rekao je Šarović optužujući vlast u Republici Srpskoj da ne reaguje na krizu.

Između redova, Šarović je poručio, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku da se spoljna politika Bosne i Hercegovine vodi i kreira u Predsjedništvu, “što se očekuje od člana Predsjedništva, a što on nije učinio”.

“SDS očekuje od vlasti da bude jasna oko stavova o ovoj krizi”, istakao je Šarović uz poruku da SDS i ovu situaciju posmatra principijelno, “poštujemo teritorijalni integritet svake zemlje pa i one koja je sada u ratu”.

Takođe, SDS, napomenuo je Šarović, nikada ne podržava sankcije, “ni one koje su važeće prema Ruskoj Federaciji, ni one moguće prema političkim protivnicima”.

Odgovarajući na pitanje o navodima o pojedincima iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze na ratištu u Ukrajini, Šarović je istakao da postoji zakon koji se primjenjivao i ranije oko sličnih kriza, a koji zabranjuje građanima učešće na stranim ratištima, i zakon, tvrdi, treba da se primjenjuje.

Upitan da prokomentariše 1. mart kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji se praznuje u Federaciji Bosne i Hercegovine, Šarović je istakao da “kao što neko ima odnos prema 9. januaru tako je i u Republici Srpskoj, plebiscitarno, 1. mart neprihvatljiv kao praznik”. Zaključio je kako rješenje vidi u postizanju konsenzusa i razdvajanju “onih praznika koji su entitetski, od onih koji su državni i koji bi okupljali sve u Bosni i Hercegovini”. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh