BiH

Le Drian naglasio punu podršku Francuske evropskoj perspektivi BiH

Napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu se zasniva na nedvosmislenom poštivanju jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, budite uvjereni da Francuska budno prati svaku prijetnju koja bi ih mogla ugroziti, …

Jean-Yves Le Drian - Vijesti.ba

… navedeno je u pismu ministra vanjskih poslova Francuske Jean-Yves Le Driana upućenom ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković.

Francuski je šef diplomatije odgovorio na pismo ministrice Turković koje je upućeno ranije povodom izjava mađarskog premijera Viktora Orbana o Bosni i Hercegovini.

– Zahvaljujem na vašem pismu koje me je posebno dirnulo. Dozvolite mi da najprije podsjetim na punu podršku Francuske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja zapadnog Balkana. Na to je jasno podsjetio i predsjednik Republike na samitu EU – zapadni Balkan, kao i Vijeće EU u zaključcima od 14. decembra u vezi sa proširenjem – naveo je francuski ministar.

Podsjetimo, mađarski premijer je u kontraverznim izjavama o BiH, u kontekst evropskih integracija, uveo i pitanje vjerske pripadnosti dijela stanovništva BiH. Le Drian, u svom pismu, podsjeća da su uslovi za integraciju jasni.

– Što se tiče uslova za približavanje BiH Evropskoj uniji, mapa puta je jasna. Riječ je o provođenju strukturnih reformi u oblasti vladavije prava i unapređenju funkcionalnosti centralne države što je navela Evropska komisija u svom mišljenju o kandidaturi BiH za pristupanje EU, a koje je Vijeće podržalo u decembru 2019. – poručio je Le Drian.

Istakao je da, imajući u vidu da Franuska predsjedava Vijećem EU, treba računati na njen angažman kao i angažman EU, obzirom da je zapadni Balkan jedan od prioriteta.

– Možete računati na podršku BiH i zajedničkom ostvarivanju napretka u pronalsku rješenja za krizu kroz koju prolazi – naveo je Le Drian, saopćeno je, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh