BiH

Bakir Izetbegović: Pozicije se pomjeraju, hvala Konakoviću i Radončiću što su zajedno sa mnom ušli da taj teret ponesu

Svi trebaju pomalo popustiti. Treba iznaći model u kojem će se većinskom voljom Hrvata izabrati jedan član Predsjedništva, rekao je Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je danas novinarima, nakon nastavka pregovora o izbornoj reformi, kako se pozicije polako pomjeraju.

Rekao je da misli da se rješenje može naći.

Svi odgovorni ljudi
Ponovio je da se može pomjeriti rok izbora, kao prošli put, za novembar ili decembar, ali da se trebaju desiti ove godine, ne bi se trebalo ući u iduću godinu.

– Tako vam je to s pregovorima. Pregovori su, kako je to rekao moj rahmetli otac, najteži posao koji je dodijeljen sirotom ljudskom biću. Naoko je lako te stvari rješavati, ali čini mi se da je lakše planine pomjerati – kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da su svi odgovorni ljudi te da je najlakše izaći pred svoje birače i reći da ništa nisu dogovorili ili napasti drugu stranu.

– Gledamo da spasimo ovu zemlju od destabilizacije i svi smo spremni ponijeti teret, žrtvu. Od mene pa nadalje. Zahvaljujem gospodinu Konakoviću i Radončiću što su, zajedno sa mnom, ušli da taj teret ponesu – rekao je Izetbegović.

Dodao je da neće iznositi detalje sastanka jer svaki detalj koji iznesu “napuše se kao balon”.

– Potom se optuži jedna strana da je nešto popustila, prodala, predala. Pa oni moraju da dokazuju da to nije urađeno na taj način. Polako klizimo u situaciju koja nam ne treba. Ne treba nam teška kriza. Budite zajedno s nama i pustite lidere da nađu rješenje. Da raspetljamo ovaj čvor, jer stvari mogu otići kuda ne trebaju. Svi trebaju pomalo popustiti. Treba iznaći model u kojem će se većinskom voljom Hrvata izabrati jedan član Predsjedništva. Pri tome taj predstavnik, član Predsjedništva ne predstavlja samo Hrvate. Ne smije ovisiti samo o njihovoj volji, ni o bošnjačkoj, ni o srpskoj. Mora zastupati državu i građane. U tom izboru mora biti komponenta koja nije samo hrvatska, bošnjačka i srpska – istakao je Izetbegović.

Radit ćemo i za vikend
Kada je u pitanju funkcioniranje Federacije, Izetbegović naglašava da se mora pronaći način da se ne trpe blokade.

– Pronaći način da se štiti vitalni nacionalni interes. To je projektni zadatak. Radit ćemo i za vikend. Pokušat ćemo približiti stavove strancima. Očekujemo da oni budu medijatori. Da jednima i drugima pomognu da se iznađe rješenje – rekao je Izetbegović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh