BiH

NAPAD NA DRŽAVU: NSRS USVOJIO ZAKONSKE AKTE KOJIM SE OSNIVA ENTITETSKI VSTV I ODUZIMA IMOVINA BIH

Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću bh. entiteta Republika Srpska usvojen je danas većinom glasova zastupnika pozicije na sjednici NSRS održanoj u Banjoj Luci i predstavlja direktan udar na državu Bosnu i Hercegovinu, njen pravosudni sistem i Dejtonski mirovni sporazum.

vijesti

Također, usvojen je i Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti što je također protivzakonit, antidržavni i antidejtonski pokušaj jednostranog prijenosa nadležnosti sa Parlamentane skupštine BiH na NSRS. Ovim zakonom entitet RS pokušava biti iznad države BiH i oduzeti joj imovinu.

Tokom današnje rasprave o Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a Senad Bratić, zastupnik Koalicije Zajedno za BiH, kazao je kako se “izlazi iz nadležnosti RS-a jer je ovo pitanje koje se treba tretirati na državnom nivou, u Parlamentu BiH”.

Ovo je udar na ustavnopravni poredak države, ovo ima elemente državnog udara – kazao je Bratić.
Današnjem glasanju nije prisustvovao veći broj zastupnika opozicije.

Obrazlažući u NSRS-u predloženi nacrt zakona u ime predlagača zastupnik SNSD-a Srđan Mazalica je rekao da je Ustavom RS-a predviđeno postojanje entitetskog VSTV-a kojim je propisano da ovo vijeće osigurava samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilačke funkcije.

Iako su predstavnici međunarodne zajednice, kao i probosanske stranke iskazale nezadovoljstvo i protivljenje ovom antidržavnom potezu, u RS-u očigledno ne odustaju od novog udara na BiH, prenosi Faktor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh