BiH

Bh. meteorolog objasnio zašto će temperature u februaru biti visoke

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović na svom Facebook profilu pojasnio je zašto najavljeni porast vrijednosti temperatura zraka nije ništa novo niti je nešto što je čudno.

Sunčano vrijeme - Nezavisne.com

“Očekuju se maksimalne dnevne temperature između 13 i 16 °C u Bosni što je daleko od rekorda za ovaj mjesec. Kada već pomenuh rekorde, možda se neko sjeća prošlogodišnjeg februara i oborenih rekorda u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine.

Sarajevo prednjači u pogledu nadmašenih apsolutnih vrijednosti za maksimalnu temperaturu zraka. Ne tako davno 25.02.2008. godine na Meteorološkoj stanici Sarajevo prvi put u historiji izmjerena je temperatura iznad 21°C, tačnije novi rekord iznosio je 21,4°C što je za 1,2°C bilo veće od prethodnog.

Ponovo, 17.02.2016. godine vrijednost temperature bila je iznad 21°C, tog dana izmjereno je 21,2°C, dakle vrlo blizu rekorda. Apsolutna maksimalna vrijednost iz 2008. godine zadržala je prvu poziciju do 17.02.2020. godine, tog dana izmjereno je 21,6°C.

Najnoviji rekord nije se dugo zadržao, već 26.02.2021. godine u Sarajevu prvi put tokom februaru vrijednost maksimalne temperature dosegla je 22,0°C”, analiza je ovog bh. meteorologa. prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh