BiH

Palmer: Federacija BiH mora biti u ravnoteži s Republikom Srpskom

Za jačanje institucionalnog okvira BiH, izborna reforma je od ključnog značaja. Snažne i funkcionalne institucije su najvažnije da bi BiH izašla iz trenutne političke krize, poručuo je međunarodni izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer nakon sastanka s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Mathew Palmer - N1

“To nije sekundarno pitanje, nego ključno. I želim biti jasan u tome šta su ciljevi ovog procesa: prvi je da osiguramo integritet izbornog procesa, bitno je da svaki se svaki glas čuje i da svaki glas bude prebrojan. I ono što je naročito važno jeste da građani BiH shvati da je to tako. Drugo, ono što je jako važno za građane BiH da imaju priliku da se kandidiraju u ravnopravnoj utakmici u vezi s pozicijama na raznim nivoima. To znači evropsku perspektivnu BiH i potpuno je u skladu s dejtonskim okvirom, tri konstitutivna naroda, ostali, dva entiteta i Brčko Distrikt. Treće, važno je da su institucije Federacije snažne i funkcionalne. Ono što je također bitno je da FBiH bude u ravnoteži s RS što će omogućiti funkcionalan dejtonski sistem koji će svim građanima BiH davati i pružati dobre usluge”, naveo je Palmer.

Naglasio je kako je “važno i da se u institucionalnom okviru odražavaju prava konstitutivnih naroda”.

“Sve ovo se može postići, ali nije jednostavno. I vrlo malo je vremena ostalo. Važno je da se nastave planirati izbori na jesen, a ako se prave izmjene u izborom sistemu, ona moraju biti minimalno šest mjeseci prije”, rekao je Palmer.

Na pitanje da li su on i Eichrost došli s nekim prijedlogom, Palmer je odgovorio: “Jako je važno da se kroz ove razgovore postigne dovoljno zajedničke osnove da bi se postigao neophodan sporazum. Kada govorimo o mjerama za integritet izbornog procesa to će zahtijevati 50 posto podrške Parlamenta. To je minimum naravno da bismo voljeli vidjeti veću podršku. Za ustavne promjene puno je veća granica 2/3. Da bi sve strane koje učestvuju u ovom procesu imale osjećaj da mogu podržati cijeli ovaj proces, bitno je da sve stranke to i razumiju, da se radi na tome da taj osjećaj postoji kod svih. Mi možemo biti medijatori razgovora ali na političkim strankama, liderima je da prave kompromise”. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh