BiH

Zbog čega su SAD proširile sankcije Miloradu Dodiku

Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije, saopštio je Brian Nelson

Američko Ministarstvo finansija objavilo je proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS) Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Pored Dodika, na listi se našla i Alternativna televizija.

Urušavanje Dejtona
– Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije – saopštio je podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson.

– Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje – dodao je Nelson.

Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) je saopćio kako je stavio na listu Dodika i Alternativnu televiziju kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH.

U saopšenju američkog ministarstva trezora se navodi da se današnja odluka, prva pod oznakom E.O. 14033 (izvršna uredba američkog predsjednika Džoa Bajdena Joe Bidena) vezana za BiH, nadovezuje na predanost Bedenove administracije promicanju odgovornosti za one koji, između ostalog, potkopavaju stabilnost regije zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama dugoročnim mirovnim sporazumima.

Akumuliranje ličnog bogatstva
Dodik je, navodi se u saopštenju, potkopavao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS).

Nadalje, navodi se kako je Dodik svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, primanje mita i druge oblike korupcije.

– Njegova etnonacionalistička retorika koja potiče podjele odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pozornost od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Detonski mirovni sporazum, čime riskiraju širu regionalnu nestabilnost – navodi se u saopštenju.

Dodik je, navodi se, također otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti s vlade BiH na Republiku Srpsku (RS), jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno s Brčko Distriktom, i poduzeo je mjere za to.

Navodi se da se Dodik također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH. Osim toga, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske skupine unutar BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje.

Što se tiče korupcije, u saopštenju se navodi da je Dodik uspostavio mrežu u BiH od koje ima koristi on i njegovi suradnici. Kao primjer svojih koruptivnih radnji, navodi se kako je Dodik dao vladine ugovore i monopole u RS-u izravno bliskim poslovnim suradnicima.

Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu građana u RS-u, navodi se u saopštenju.

– Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Osim ako nije ovlaštena općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a ili izuzeta, sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba općenito su zabranjene. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osob – navodi se u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh