BiH

Vlada FBiH produžila mjere, kantonima se preporučuje uvođenje vtp pravila

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 27.12.2021. godine, te naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od 30.12.2021. godine, kao dana početka njihove primjene.

Vlada FBiH - FENA

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ-a.

“Vladama kantona preporučeno je da, u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, procjeni rizika, kao i dokumenta „Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19“ uvedu Pravilo vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a”, navode iz Vlade FBiH.

Krizni štab FMZ-a zadužen je da prati epidemiološku situaciju na području Federacije BiH, kao i uvođenje i provođenje Pravila vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona, te ukoliko ocijeni potrebu predlaganja jedinstvenih mjera na području Federacije BiH u vezi Pravila VPT o tome izvijesti Vladu FBiH radi donošenja mjere.

Ovaj štab zadužen je da, prije isteka roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi dostavi prijedlog novih.

U danas prezentiranoj informaciji Kriznog štaba FMZ-a je, uz ostalo, navedeno da je u 51. sedmici u odnosnu na prethodnu zabilježen rast broja novih potvrđenih slučajeva COVID-19, sedmodnevne incidence i broja pacijenata na respiratoru. U padu je ukupan broj hospitaliziranih pacijenata i smrtnih slučajeva.

Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 102 slučaja na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana viša od prosječne zabilježena je u Bosansko-podrinjskom, Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnoherecegovačkom i Posavskom kantonu.

Prema najnovijim podacima, dosad je u FBiH dato 1.056.531 vakcina protiv COVID-19, od čega se na prvu dozu odnosi 535.365 (29,73 posto), na drugu 492.789 (27,37 posto), te na treću 28.377 (1,58 posto).

U informaciji je navedeno i da je ovaj praznični period krajem godine, povezan s društvenim okupljanjima, putovanjima i međugeneracijskim miješanjem vodi dodatnom riziku od širenja Delta varijante i pojave i širenja Omicron varijante virusa. Prioritet treba biti povećanje obuhvata imunizacijom osoba koje nisu još vakcinisane, svih dobnih skupina, naročito ranjivih, starijih osoba i zdravstvenih radnika. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh