BiH

Pet stvari za kojima je žalio Richard Holbrooke

Navršava se 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma; Al Jazeerin reporter Ivica Puljić prisjeća se razgovora s glavnim medijatorom u vojnoj bazi Wright-Patterson.

Dejton - N1.info.com

Navršava se 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bosni i Hercegovini je donio završetak troipogodišnjeg rata i novi Ustav, kojim je ustrojena kao država tri naroda i ostalih građana, dva entiteta – Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska, uz dogovor da se arbitraža u vezi s brčanskim koridorom naknadno riješi.

Sporazum je parafiran 21. novembra 1995. godine u američkoj vojnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu.

Nepuni mjesec kasnije, 14. decembra, svečano je potpisan u Parizu.

Mirovni pregovori trajali su od 1. do 21. novembra.

Glavni medijator bio je američki diplomata Richard Holbrook, a u pregovorima su, zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem, učestvovali i predsjednici tadašnje Savezne republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) i Hrvatske – Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, opširnije o ovome pogledajte u video prilogu AJB u nastavku:


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh