BiH

Sastanak Vlade i sindikata u HNK: Ugovori na neodređeno vrijeme, nova pravila za otpremnine

Štrajkom su do danas prijetili državni službenici u HNK-a. Isti oni koji uživaju privilegije za razliku od uglavnom obespravljenih radnika u realnom sektoru. Ovoga puta su, makar zasad, odustali jer je Vlada dala određena obećanja na sastanku koji je trajao tri ipo sata.

Sastanak Vlade i sindikata u HNK - Haber.ba

Dobili smo obećanje da će se ponovo sjesti i razgovarati detaljnije na ovu temu. Vladu pozivam da shvati ozbiljno naše probleme. Članstvo je nezadovoljno i veliki pritisak je na Upravnom odboru Sindikata, kao i na meni osobno. Podsjećam, danas nedostaje 280 policijskih službenika, što Vladi godišnje donosi uštedu u iznosu između sedam i osam miliona maraka. Ne može se reći da novca nema, rekao je predsjednik Sindikata policije HNK-a Nail Balić.

Predsjednika Sindikata učitelja Slavka Lauša obradovala je najava premijera Nevenka Hercega, koji je rekao da je prioritet potpisivanje kolektivnog ugovora sa ovim sindikatom. Obećano je i konačno izjednačavanje dohodaka za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ohrabruje i odluka da se od 15. novembra raspiše konkurs za ljude koji su dugo zaposleni na određeno vrijeme. Zna se koji ljudi su prioritet. Neki rade već deset godina, a i dalje imaju ugovore na određeno vrijeme. Drago nam je i što će se, ako je vjerovati najavama, dugovanja po presudama riješiti rebalansom Budžeta, izjavio je Lauš.

Obećano je i kako će se uskoro promijeniti uredba o otpremninama u obrazovanju. Ostale stvari na kojima insistiraju sindikati rješavat će se kroz rebalans Proračuna. Govora je bilo i o povećanju plata, ali u narednoj godini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh