BiH

OGLASIO SE BAKIR IZETBEGOVIĆ: Pokušat ću ubijediti Komšića da je Fileov model izbornih reformi najbolji za BiH

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH govorio je za Federalnu TV o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i o razgovoru sa specijalnim američkim izaslanikom za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom.

Bakir Izetbegović - fokus

“Palmer nije donio nikakav prijedlog. On očekuje da Čović i ja razriješimo ovaj čvor. Ja sam mu rekao da to nije moguće jer ako Čović i ja nađemo najidealnije rješenje ono ignoriše poziciju ostalih stranaka. Rekao sam mu da se pregovori moraju proširiti na sve predsjednike stranaka. Tu su ljevičari, građanske opcije koje imaju dva ili tri puta više ruku od HDZ-a tako da njih je iracionalno pokušati zaobići”, rekao je Izetbegović. prenosi “Novi“.

Ističe kako je brisanje etničkih prefiksa o kojima govori Palmer moguće razgovarati jedino uz saglasnost apsolutno svih strana u BiH.

“To je moguće provesti ako za to bude saglasnosti svih stranaka. Mislim da će biti saglasnosti ako svi nađu interes u tome. Ako se HDZ-u ponudi model poput Aprilskog paketa, a ako ljevičarske stranke dobiju zauzvrat svođenje funkcije domova naroda na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Tada bi se napravio balans, ali bez toga mislim da nema šanse da takva ideja prođe”, pojašnjava Izetbegović.

Osvrnuo se i na trenutne opcije izmjena Izbornog zakona koje su uključivale i vraćanje u opticaj i Fileovog modela izmjena Izbornog zakona za koji je Komšić naglašavao da je štetan po BiH.

“Aprilski paket je imao za cilj riješiti pitanje Sjedić-Finci i svakom dati mogućnost da bude biran. Fileov model je to isto samo na direktan način. Ja s Komšićem imam dogovor da ćemo zajedno ići u ovu priču i da ćemo zajedno zastupati stavove. Pokušat ću ubijediti Komšića da je bolje ići na direktni model. Ako prepustimo kroz indirektni model izbor predsjednicima stranaka, ko zna kada ćemo imati formirano Predsjedništvo BiH”, ističe Izetbegović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh