BiH

Suđenje Draganu Mektiću: “Jedan od dokaza je na engleskom, to je nedopustivo”

Tužilaštvo BiH je uložilo dodatne i preciznije numerisane dokaze – račune, ugovore o djelu, odobrenja za unos obaveza i plaćanja, zahtjeve za produžavanje ugovora, akte Ministarstva sigurnosti, plan javnih nabavki, zapisnike i na desetine drugih dokaza

Dragan Mektić - YouTube

Na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebu položaja, Odbrane su uložile prigovore na materijalne dokaze Državnog tužilaštva, tvrdeći da isti nisu postojali u periodu podizanja optužnice.

Tužilaštvo BiH je uložilo dodatne i preciznije numerisane dokaze – račune, ugovore o djelu, odobrenja za unos obaveza i plaćanja, zahtjeve za produžavanje ugovora, akte Ministarstva sigurnosti, plan javnih nabavki, zapisnike i na desetine drugih dokaza, prenosi BIRN.

Adna Dobojlić, braniteljica Edina Graplije, kazala je kako prevod aplikacije granta nije dostavljen uz optužnicu, niti nakon nje u dostavljanju materijalnih dokaza, dok je tužiteljica Vedrana Mijović tvrdila kako je prevod sudskog tumača postojao uz optužnicu, ali da ne zna kako nije dostavljen Odbranama.

“Potvrđena je optužnica s dokazom na engleskom jeziku, što je nedopustivo”, rekla je Dobojlić, dodavši da “Tužilaštvo sada ispravlja svoje greške, što se ne bi dopustilo Odbrani”. prenosi “Fokus”.

U sudnici je prikazana posljednja strana dokumenta, na kojoj je pisalo da je preveden u 2021. godini.

“Nemojmo tvrditi nešto što nije. Nije postojao u vrijeme potvrđivanja optužnice, prevedena je godinu dana nakon toga”, kazala je Senka Nožica, braniteljica Dragana Mektića.

Sredinom januara 2020. sudija za prethodni postupak je potvrdio optužnicu protiv Dragana Mektića, koji se sa Igorom Golijaninom, Samirom Agićem i Edinom Garaplijom tereti za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je Evropska unija (EU) finansirala u periodu 2015.–2017. godina.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Nina Karačić, braniteljica optuženog Agića, uložila je prigovor na veći dio dokaza tvrdeći da se ne tiču “niti jedne tačke optužnice”. Ona je zatražila od Suda BiH da izda nalog za pribavljanje dokaza koji je Tužilaštvo koristilo pri ispitivanju jednog od svjedoka na ročištu a nije ga uložilo.

“Taj dokaz je direktno oslobađajući za cjelokupnu treću tačku optužnice”, rekla je Karačić.

Suđenje će se nastaviti 21. oktobra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh