BiH

Sud odbio žalbu Tužilaštva BiH: Majka Davida Dragičevića neće dobiti imunitet

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je 16. jula dala izjavu da se neće preduzimati krivično gonjenje svjedoka – oštećene Suzane Radanović, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima

Suzana Radanović - SrpskaInfo.com

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić je 16. jula dala izjavu da se neće preduzimati krivično gonjenje svjedoka – oštećene Suzane Radanović, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima do kojih je došla povezanim sa osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njenog sina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Bila izložena različitim pritiscima
– Radeći na provjeri svih okolnosti stradanja mladića Dragičević Davida, u mjesecu martu 2018. godine u Banjoj Luci, ukazala se potreba davanja iskaza svjedoka-oštećene Radanović Suzane. Navedena svjedokinja je u proteklih nekoliko godina bila izložena različitim pritiscima i prijetnjama tužbama i sudskim procesima u okviru građanskih aktivnosti na zahtijevanju istine o stradanju svoga sina.

Kako bi svjedokinja Radanović Suzana bez straha mogla iznijeti svoja cjelokupna saznanja o navedenom događaju, mogućim počiniocima i svjedocima do kojih je došla posredno, kao i saznanjima od trećih osoba, a da ne bi sebe izložila riziku krivičnog progona ukoliko se dobijena saznanja ne pokažu istinitima, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, u skladu sa zakonom, dala je izjavu da se protiv navedene svjedokinje Radanović Suzane neće preduzimati krivično gonjenje za krivično djelo lažnog prijavljivanja – navode iz Tužilaštva.

Povrede odredaba krivičnog postupka
U saopćenju se dalje navodi:

– Sud Bosne i Hercegovine je dana 29. jula donio rješenje kojim se ovakva odluka odbija. Na navedenu odluku, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je blagovremeno uložilo žalbu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i povrede prava na pristup sudu, kao dijelu korpusa prava na pravičan postupak garantovanog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja žalba je odbijena rješenjem Suda Bosne i Hercegovine od 5. avgusta. Obzirom na navedene okolnosti, Tužilaštvo BiH će u narednom periodu uputiti poziv za saslušanje Radanović Suzani u svojstvu svjedoka-oštećenog – saopćeno je iz Tužilaštva BiH. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh