BiH

Bisera Turković pozdravila stav Josepa Borrella da negatorima genocida nema mjesta u EU

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković danas je u Briselu učestvovala na četvrtom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH.

Bisera Turković - Azra.ba

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnom stanju provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a razmijenjena su mišljenja o situaciji u BiH, razvoju događaja na zapadnom Balkanu i drugim važnim temama, prenose “Vijesti“.

Duboko cijenimo kontinuiranu podršku Evropske unije, naročito tokom pandemije, ali i u vremenu oporavka od posljedica pandemije.

Pozdravljamo napore koje ulaže Delegacija EU u Bosni i Hercegovini. Naročito smo zahvalni za investicijski plan za Zapadni Balkan, za finansijsku i drugu podršku koju EU pruža u nabavci vakcina.

Svjesni smo činjenice da progres nije ostvaren planiranom dinamikom, ali nas to ne treba obeshrabriti da pristupimo rješavanju problema koji su pred nama i ispunjavanju naših obaveza.

Želim i da naglasim da smo zabrinuti zbog retorike i strategija prikazivanja Bosne i Hercegovine kao nefunkcionalne zemlje. Moramo se usredočiti na takve pojave, konkretno djelovati i stvarati novi i funkcionalniji ambijent za brži napredak i razvoj naše zemlje.

Potpuno podržavam stavove EU i Josepa Borrella, a koji se odnose na poštivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, funkcionalnost bh. institucija, a posebno na negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

Slažem se sa stavom gospodina Borrella da za takve pojave nema mjesta u Evropi – kazala je ministrica Turković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh