BiH

“BiH je preživjela i nadživjela mnogo snažnije zemlje koje su nekada postojale”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, posjetio je Jajce, kako bi se obilježio 5. juni, dan kada je 1463. godine pogubljen posljednji bosanski Kralj Stjepan Tomašević.

Željko Komšić - Predsjedništvo BIH

Komšić je posjetio franjevački samostan u Jajcu u kojemu se čuvaju skeletni ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, te lokalitet Kraljeva groba.

“Želimo i na ovaj način obilježiti kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti, odajući počast posljednjem bosanskom Kralju Stjepanu Tomaševiću. Bosna i Hercegovina preživjela je i nadživjela Otomansko carstvo, Austro-ugarsku monarhiju, Kraljevinu SHS, Kraljevinu Jugoslaviju i nekadašnju SFR Jugoslaviju, što je stavlja u red zemalja u svijetu koje su svojim postojanjem nadživjele druge, mnogo veće i snažnije zemlje koje su nekada postojale”, poručio je Komšić. prenosi “N1“.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tom prilikom uputio je i poziv svim građanima Bosne i Hercegovine, da okupljanje na Kraljevom grobu, 5. juna svake godine, bude tradicionalna manifestacija čiji bi povod bio obilježavanja kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti.

Stručni vodič posjete bio je historičar Dr. sc. Amir Kliko sa Univerziteta u Sarajevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh