BiH

SDPBiH traži izvinjenje Hrvatske zbog izjava ministra Grlića Radmana

zjave o unutrašnjem ustroju BiH, uz ocjene šta Republika Hrvatska može ili “ne može dopustiti” u BiH, kako ističu iz SDP-a BiH, direktno je miješanje u unutrašnje stvari naše države

depo

Socijaldemokratska partija BiH poziva premijera i predsjednika Hrvatske da upute izvinjenje građanima Bosne i Hercegovine zbog jučerašnjih izjava ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana.

– Povodom posljednjeg ispada i diplomatskog incidenta u režiji najviših dužnosnika Vlade susjedne Republike Hrvatske, SDPBiH poziva premijera i predsjednika ove države da upute izvinjenje građanima Bosne i Hercegovine. Posjeta ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlić Radmana obilovala je diplomatskim skandalima i postupcima nedostojnim državnika koji navodno promiču međudržavno razumijevanje i dobrosusjedske odnose – saopćeno je iz SDP BiH.

Izjave o unutrašnjem ustroju BiH, uz ocjene šta Republika Hrvatska može ili “ne može dopustiti” u BiH, kako ističu iz SDP-a BiH, direktno je miješanje u unutrašnje stvari naše države.

Izjave Grlić Radmana su podsjetnik na trajuću agresivnu politiku Hrvatske i na ustrajnost vlasti ove zemlje u podrivanju suvereniteta BiH – kaže se u saopćenju.

SDP navodi da u BiH svi građani moraju ostvariti punu ravnopravnost, pa tako i bosanskohercegovački Hrvati, na svakom pedlju svoje domovine.

– Kao država koja pruža utočište osuđenicima i osumnjičenicima za najgora zlodjela počinjena u BiH, te ih pritom tretira kao počasne građane, Republika Hrvatska ne može davati ocjene o ravnopravnosti. Hrvatska ne može držati lekcije o moralnosti, etičnosti i ljudskim pravima. Naročito se naši susjedi nemaju pravo miješati u unutrašnja pitanja BiH- dodaju iz SDP-a.

Kako navode , “posebno je sramotno da je poruku o ugroženosti, ravnopravnosti i potrebi zaštite pravnog poretka Grlić Radman dao sa lokacije nelegalno izgrađenog spomenika tzv. Bleiburškim žrtvama, simbola neustavnog djelovanja”.

SDPBiH podsjeća Grlića Radmana i da je gradnjom obilježja koje je bilo centralna lokacija njegove posjete direktno narušen i ugrožen bh. nacionalni spomenik nulte kategorije i spomenik pod zaštitom UNESCO-a, nekropola stećaka Radimlja.

Također, SDPBiH poziva Grlića Radmana i Vladu Republike Hrvatske da se pozabave porastom neofašizma u javnom prostoru u Hrvatskoj i rastućom zabrinutošću za prava manjinskih grupa u toj zemlji.

– Radi se o manjinskim grupama koje su u Hrvatskoj sve malobrojnije, dok se Hrvatska navodno zalaže za ravnopravnost u BiH. Uz sve evidentne probleme koje u BiH imamo, najmanje nam trebaju navodni dušebrižnici koji svojim ponašanjem dolijevaju ulje na vatru svjesno unoseći dodatni razdor i nemir među naše građane. Koliko god ljudi poput Grlić Radmana priželjkivali da to tako ne bude, BiH jeste i ostat će suverena, cjelovita, antifašistička, evropska država svih njenih građana i naroda – rečeno je u saopćenju SDP BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh