BiH

PODRŠKA OBOLJELIMA ZA IBD DAN U BIH

I ove godine u BiH se obilježava 19. maj – World IBD Day (Mobus Crohn i ulcerozni colitis) od koje boluje preko 1600 osoba u našj zemlji.

Želimo  da poruke podrške nama budu i poruke podrške drugima da zajedno obojimo svjet u ljepše boje, upalimo svjetlo i damo šansu sebi samima.
 
Pored obilježavanja Svjetskog dana, kampanja ima za cij da skrene pažnju javnosti na nas, i time utiče na promjenu i poboljšanje kvalitete života oboljelih od IBD-a., kao i uticanja pojedinca da promjeni svijet nabolje, i da svi trebamo jedni druge.
 
Mi smo svjesni, kroz borbu sa našom bolešću, da se moramo prilagođavati uslovima situacije ali i da trebamo snažnu podršku naših porodica kao i društva u cjelini. U narednim danima planirano  je saopćenje za medije te oglašavanje na društvenim
mrežama.

Cilj nam je govoriti o svemu onome s čim se oboljeli suočavaju, od ranog otkrivanja i prepoznavanja bolesti,  do kontinuirane brige za svoje zdravlje i liječenje. Planirana je i organizacija Facebook frame-a sa osobama iz javnog života BIH. Od posebnog značaja ove godine nam je i pridruživanje  Svjetskoj kampanji EFCCA,  u smislu osvjetljavanja poznatih objekata u BiH.

I ove godine ujedinili smo Bosnu i Hercegovinu i zahvaljujući velikom razumijevanju dobrih ljudi uspjeli smo da pošaljemo zajedničku sliku podrške oboljelima  od IBD-a na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.
 
Sarajevo
U saradnji sa  Gradskom upravom grada Sarajeva 19.05.2021. godine  osvjetljena je ljubičastom bojom zgrada  Gradske vijećnice.
 
Banja Luka

U saradnji sa Gradom Banja Luka i Kulturnim centrom  Banski dvor, ljubičastom bojom osvijetljeni Banski Dvori.
 
Ovoj akciji su se pridružili Vijeće ministara Bosne i Hercegovine osvjetljivanjem prozora   zgrade prijateljstva Grčke i Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kao i medijska kuća AVAZ osvjetljivanja najvećeg tornja na Balkanu Avaz Twist Tower-a.
Ljubičasta je boja naših bolesti, ona je odraz čistoga duha. Boja univerzalne ljubavi, poštovanja i dostojanstva, što želimo sebi i svima oko nas.

UDRUŽENJE OBOLJELIH OD MORBUS CROHNA I ULCEROZNOG COLITISA


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh