BiH

Sjećanje na dr. Silvu Rizvanbegović: Prva doktorica ubijena tokom opsade Sarajeva

Tog 17. maja 1992. doktoricu Silvu Rizvanbegović ubili su pripadnici agresorske JNA iz kasarne Maršal Tito oko 22.30 sati.

doktor Silva Rizvanbegović - Screenshot

Nalazila se u jednim od troja ambulantnih kola koja su bila na putu između Kliničkog centra Koševo i Hitne pomoći. Rizvanbegović je bila prva doktorica koja je ubijena tokom opsade glavnog bh. grada.

Doktorica i ostali članovi medicinskih ekipa čekali su da padne mrak pa da s ugašenim svjetlima prevezu teško ranjene građane Sarajeva do Koševa.

Prije te kobne noći, doktorica Rizvanbegović je bila ranjena također na zadatku dok je pružala pomoć ranjenima, a u trenutku pogibije još je imala zavoj na ruci. prenosi “Faktor“.

U sarajevskom naselju Stup danas jedna ulica nosi ime po ovoj junakinji. Ispred zgrade Hitne pomoći postavljena je spomen-ploča u znak sjećanja na dr. Rizvanbegović, a posthumno priznanje dodijelila joj je Internacionalna liga humanista.

Samo nekoliko sati prije nego će je u kolima Hitne pomoći pokisti rafal iz kasarne, TV kamere su zabilježile njeno svjedočanstvo o teroru kojem su bili izloženi građani Sarajeva.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh