BiH

Cijene rastu, a ljudi su na rubu egzistencije! Trebaju im vitamini, hrana! Premijeru Novalić, usvojite mjere kontrole!

Neprihvatljivo je da tokom najveće krize svjedočimo svakodnevnom i kontiuiranom povećanju cijena najosnovnijih namirnica

Hljeb - Woman.ua

Zahtjev Saveza samostalnih sindikata BiH uputio je Vladi FBiH dopis u vezi sa usvajanjem mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH.

Prenosimo ga u cijelosti.

Poštovani g-dine premijeru,

Imajući u vidu značajno pogoršanje epidemiološke situacije u Federaciji BiH, koja za posljedicu ima uvođenje restriktivnijih mjera, te činjenicu da je od početka epidemije Covid-19 ekonomska situacija pogoršana i veliki broj radnika i građana Federacije BiH doveden na rub egzistencije, ovim putem Vam upućujemo zahtjev da hitno i bez odlaganja na sjednici Vlade FBiH delegirate i usvojite odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH, kao što ste takvu odluku usvojili početkom aprila prošle godine.

Neprihvatljivo je da tokom najveće krize svjedočimo svakodnevnom i kontiuiranom povećanju cijena najosnovnijih namirnica. Svjesni ste da ljudima u vrijeme pandemije treba kvalitetnija ishrana i unos dovoljne količine vitamina, minerala i hranjivih materija, a sve kako bi se ojačali imunološki sistemi i tako spriječilo oboljevanje naših sugrađana, koje, nažalost, vrlo često ima smrtonosni ishod. Takođe, potreba za sredstvima za održavanje higijene i dezinfekciju je povećana, pa je neprihvatljivo i povećanje cijene tih artikala.

S obzirom na navedeno, pozivamo Vas da na ovaj zahtjev pozitivno odgovorite i usvojite odluku kojom će se spriječiti rast cijena svih vrsta brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvode od brašna i žitarica, aktivnog kvasac, mlijeka i mliječnih prerađevina, jaja i proizvoda od jaja, šećera, čaja, začina, soli za ljudsku ishranu, riže, tjestenine, biljne i životinjske masnoće, svih vrsta svježeg mesa, ribe i njihovih prerađevina. Odlukom bi trebali biti obuhvaćeni i voće i povrće, sirće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i dječiju hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode /uključujući proizvode bez glutena/, hranu za posebne medicinske potrebe, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, te deterdžente za veš i suđe – navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh