BiH

Jedan testirani uzorak u BiH pozitivan na britanski i južnoafrički soj virusa

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske izolirani su britanski i južnoafrički sojevi novog korona virusa. Naime, testiranje se vršilo na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namijenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja.

17.08.2020., Zagreb - Velika guzva ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Stampar gdje se gradjani zale jer u 21. stoljecu cekaju po 3 sata kako bi platili testiranje, a samo testiranje ide brzo i traje oko dvije minute. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

S obzirom na činjenicu da je krajem veljače primijećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale Covid 19, u našoj ustanovi odlučeno je da se sprovede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme.

Iz prvog seta uzoraka, koji obuhvata period prve polovine ožujka (od 1. ožujka do 15. ožujka 2021. godine), odabrana su 93 uzorka, koja su pokazala da je mutantna forma N501Y bila prisutna u 66,66% uzoraka, odnosno dvije trećine testiranih. Zanimljivo je da je jedan uzorak istovremeno bio pozitivan na obje forme virusa.

Mutacija N501Y prisutna je kod britanskog soja B.1.1.7 i kod južnoafričkog soja 501W2. Razlikovanje ova dva soja moguće je izvršiti sekvenciranjem. U regionu trenutno od ova dva soja, dominira britanski soj B.1.1.7. Planirano je izvođenje sljedeće analize za uzorke prikupljene od 15. ožujka do 31. ožujka da bismo pratili dinamiku cirkulacije ovog soja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh