BiH

KATASTROFALNO STANJE: PORED SARAJEVA, SVE VIŠE ZARAŽENIH U JOŠ DVA KANTONA

Novi korona-presjek pristigao je sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Koronavirus - Twitter

Da situacija izmiče kontroli iz dana u dan pokazatelj je 376 testiranih uzoraka na virus korona od jutrošnjeg posljednjeg objavljenog izvještaja.

Kanton Sarajevo i dalje prednjači u broju novozaraženih, čak 165 novih slučajeva zaraze, dok ga slijedi Goražde sa 20 novih slučajeva zaraze i Unsko-sanski kanton 11 slučajeva, potvrđeno je za Hayat.ba.

Govoreći za Vijesti u 7 Hayat televizije, prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, potvrdila je da situacija je iznimno ozbiljna te da smo pred kolapsom sistema.

Naglašava da ukoliko se dogodi da padne Klinički centar onda je završeno sa zdravstvenom uslugom u Kantonu Sarajevo, a moguće i šire.

Maloprije smo razgovarali sa jednim pacijentom koji je 1986. godište, sasvim mlad čovjek, koji je također na visokom protoku kiseonika sa iznimno razvijenom obostranom upalom pluća. Ko god misli da mladi ljudi ne mogu dobiti koronavirus, vara se, ko god misli da neće prenijeti virus ili da se neće razboljeti, također se vara. To je bolest svih ljudi, virus ne bira, ali mislim da je danas bilo izuzetno važno jer smo napokon odlučili i dozvolili da kamerman i kamera Hayat TV-a uđu i snime situaciju u Covid centru, da opća populacija vidi da to nije nikakva teorija zavjere. Situacija je iznimno ozbiljna i ono što je najstrašnije od svega, mi smo bukvalno pred kolapsom zdravstvenog sistema. Ako padne Klinički centar onda je završeno sa zdravstvenom uslugom u Kantonu Sarajevo, a moguće i šire – zaključila je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh