BiH

Godinu dana od početka pandemije tek sada zabilježili prvi smrtni slučaj

Pedesetogodišnji muškarac je zaražen virusom prošlog mjeseca, a radio je kao vozač za kinesku kompaniju u primorskoj provinciji Sihanoukvill

Kambodža -Fokus

U Kambodži je danas registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa i to godinu dana od izbijanja pandemije, javlja Anadolu Agency (AA).

Pedesetogodišnji muškarac je zaražen virusom prošlog mjeseca, a radio je kao vozač za kinesku kompaniju u primorskoj provinciji Sihanoukvill.

On je preminuo jutros u bolnici u glavnom gradu Kambodže, saopćilo je Ministarstvo zdravlja.

U Kambodži su do sada registrovana samo 1.163 slučaja zaraze koronavirusom, ali se zemlja bori s novom lokalnom epidemijom u kojoj je zaraženo nekoliko stotina ljudi.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, nova epidemija je počela od stranog studenta koji je prekršio mjeru karantina i iz hotela otišao u noćni klub početkom februara. To je uzrokovalo nove slučajeve zaraze i dovelo do toga da Vlada 20. februara najavi dvonedeljno zatvaranje svih škola, bioskopa, barova i zabavnih institucijama u Pnom Penu.

Od tada, Vlada Kambodže je produžila zatvaranje na još dvije sedmice i to za škole, teretane, koncertne dvorane, muzeje i ostale ustanove za zabavu u glavnom gradu, ali i obližnjoj provinciji Kandal i provinciji Sihanoukville.

Ministarstvo zdravlja je danas navelo da je prijavljeno 39 slučajeva lokalnog prenosa virusa.

Kako epidemija raste, luksuzni hotel u glavnom gradu pretvoren je u bolnicu protiv koronavirusa s 500 soba, a vlasti sprovode novi zakon kojim se izriču krivične kazne zbog kršenja zdravstvenih pravila.

Zemlja je započela kampanju vakcinacije u februaru sa 600.000 doza kineske vakcine Sinopharm. Također, ovog mjeseca primili su 324.000 doza vakcine AstraZeneca, koje je donirala Indije, a koje su tamo i proizvedene. prenosi “Fokus“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh