BiH

U Sarajevu obilježena godišnjica formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH

Hrabri borci 105. motorizovane brigade učestvovali su kako u bitkama za odbranu Sarajeva od agresije tako i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini

Polaganjem cvijeća kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju, u Sarajevu i odavanjem počasti poginulim borcima, obilježena je 28. godišnjica formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanju godišnjice u subotu, koje je organizirano u skladu s epidemiološkim mjerama uvedenim u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, prisustvovali su ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) Omer Osmanović i ministar kulture i sporta KS Samir Avdić.

”Hrabri borci 105. motorizovane brigade učestvovali su kako u bitkama za odbranu Sarajeva od agresije tako i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove brigade prošlo je na hiljade boraca od kojih su neki preživjeli, neki su dali dijelove svoga tijela, dok su neki nažalost izgubili živote”, rekao je Osmanović.

Dodao je kako su nas svojim doprinosom u odbrani grada Sarajeva i države BiH obavezali da ih se svakodnevno prisjećamo i podsjećamo na činjenicu da su svojim životima branili i odbranili domovinu.

”Ovo mjesto s ispisanim imenima naših šehida i poginulih boraca je opomena kolika je cijena slobode“, istakao je ministar Osmanović, te naglasio kako je sretan što će imati priliku dati maksimalan doprinos da se status boračke populacije poboljša.

Dodao je kako slika boračke populacije i stanje u kojem se ona nalazi već 25 godina nakon agresije nije zadovoljavajuća.

”Svakodnevnim zajedničkim naporima moramo raditi na tome da se stvari poprave na način da se omogući makismalna pomoć i jednak tretman prema svima. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo općenito nastoji da osigura što bolji tretman boračke populacije, a cilj je da se što adekvatnija pomoć pruži onima kojima je i najpotrebnija, naravno poštujući zakonske propise, te istovremeno radeći na njihovom unapređenju“, potcrtao je ministar.

Naglasio je i kako šehide i poginule borce nije moguće vratiti, niti im se ikad i ikako odužiti za ono što su učinili za dobro svih.

”Ipak, možemo isticati njihovu žrtvu i cilj za koji su se borili, te pružati pomoć njihovim porodicama, kako bismo barem djelimično ublažili njihovu tešku bol. Istina je da samo veliki i časni ljudi mogu podnijeti veliku žrtvu za opće dobro i spomen na tu žrtvu mora biti trajna, posebno kao pouka generacijama koje nisu bili sudionici tog vremena, kako bi znali da su blagodati slobode i mira rezultat te velike žrtve. Normalna država, kakvu želimo, iziskuje stalna zalaganje i žrtvu“, poručio je Osmanović.

Avdić je, nakon centralne manifestacije, kazao kako je ponosni pripadnik ove jedinice, koji je zajedno sa svojim saborcima u najtežim vremenima branio i odbranio grad i zemlju, prenosi Anadolija


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh