BiH

Ponovni izbori u Doboju i Srebrenici: Izborna šutnja počinje sutra ujutro u 7 sati

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 2. februara donijela odluke o održavanju ponovnih izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj na 89 biračkih mjesta i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih biračkih mjesta i 2 biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama).

Izbori u BiH - Klix.ba

Ponovni izbori u Doboju i Srebrenici će se održati u nedjelju, 21. februara. Biračka mjesta će biti otvorena u terminu od 07:00 do 19.00 sati.

Izborna šutnja počinje u subotu, 20. februara u 07:00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19:00 sati u nedjelju, 21. februara.

U skladu sa članom 14.1 Izbornog zakona BiH ponovni izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Nakon raspisivanja ponovnih izbora u Doboju i Srebrenici, Centralna izborna komisija BiH je usvojila i niz akata koji tretiraju ponovljanje izbora u Doboju i Srebrenici kao što su, pored ostalih, Instrukcija o postupku provođenja ponovnih izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica, Uputstvo o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje ponovnih izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Doboj i Srebrenica i Instrukcija o primjeni člana 2.9 stav (1) tačka 1. Izbornog zakona BiH kojom se uređuje postupak koordiniranja i nadgledanja ponovnih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici koji će se održati u nedjelju, 21.februara će u ime Centralne izborne komisije BiH nadgledati 130 supervizora koji su obučeni i certificirani u skladu sa usvojenim Programom i metodologijom obuke supervizora za nadgledanje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici, prenosi “Faktor

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Grada Doboj nalaze se tri kandidata u ime tri ovjerene političke stranke, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu Grada Doboj nalaze kandidati u ime 85 ovjerenih političkih subjekata (34 nezavisna kandidata, četiri koalicije i 47 političkih stranaka).

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka) dok se na glasačkom listiću za Skupštinu općine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata (jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke).

Na 89 redovnih biračkih mjesta na ponovljenim izborima u Gradu Doboju imenovano je 427 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika, dok je na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imenovano 108 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika te je imenovan jedan poseban COVID-19 mobilni tim sa tri člana. Imenovani su i članovi biračkih odbora na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenica u Gradačcu i Živinicama.

Pravo glasa na ponovljenim izborima na 89 biračkih mjesta u Doboju ima 50.615 birača. Pravo glasa na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici ima 10.002 birača, te 437 birača na 2 biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Za posmatranje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici Centralna izborna komisija BiH je 18.02.2021. godine akreditirala 118 posmatrača udruženja građana dok je za akreditovanje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i općinske/gradske izborne komisije nadležna općinska/gradska izborna komisija.

Iz CIK-a napominju da i svi akreditirani posmatrači akreditirani za posmatranje poništenih izbora održanih 15.11.2020. godine imaju pravo posmatrati i ponovljene izbore, saopćeno je iz CIK-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh