BiH

“Zvijer sa sjeveroistoka” – Ledeni val koji je izazvao haos u Evropi dolazi i nama

Kako tvrdi, treba očekivati cjelodnevne “minuse”, posebno u petak i dane vikenda.

Zimske gume - Nezavisne.com

Nakon niza dana iznadprosječno visokih i gotovo proljetnih temperatura u region, prema prognozama meteorologa, u noći sa srijede na četvrtak stiže ozbiljno zahlađenje.

Promjena vremena, praćena padavinama, već je krenula u večernjim satima srijede, a glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula napominje da nam se valja prilagoditi dugonajavljivanoj jakoj, pa i razmjerno nagloj promjeni.

– I to manje zbog mjestimičnog snijega, a više zbog osjetnog pada temperature i hladnog vjetra. Za februar ništa neobično, ali mnogima neugodno, posebno onima koji teže podnose hladnoću, navodi Vakula.

– Temperatura zraka bit će zamjetno niža ne samo od prošlih neuobičajeno toplih dana, ponegdje čak i rekordnih, nego i od prosječnih vrijednosti za sredinu februara.

Kako tvrdi, treba očekivati cjelodnevne “minuse”, posebno u petak i dane vikenda.

Kako je pojasnio meteorolog Darijo Brzoja, ovom prodoru hladnog zraka prethodio je niz događaja koji su još početkom siječnja dali naslutiti da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi.

– Prije otprilike mjesec i pol, primijetili smo slabljenje polarnog vrtloga. Njega čine jake struje koje, pojednostavljeno, na neki način zadržavaju polarnu zračnu masu na sjeveru, tamo gdje joj je i mjesto. Vrtlog je slabio jer se jedna pacifička anticiklona snažno gurala prema njemu, a viši slojevi atmosfere istodobno su se pojačano zagrijavali.

Sve skupa rezultiralo je poremećajem u cirkulaciji. Mlazna struja počela je snažnije meandrirati, a mrzli polarni zrak, umjesto na jednom mjestu, u konačnici se podijelio u dvije mase koje su se onda krenule razlijevati prema jugu. Jedna od njih već ovih dana donosi nezapamćene minuse sjevernoj Americi, a druga se sa sjevera spušta preko evropskog kontinenta, objašnjava Brzoja.

Masa hladnog zraka, zbog rotacije Zemlje, zakreće se u smjeru kazaljke na satu, što meteorolozi kažu anticiklonalno.

– Dolazeći sa sjevera ta masa skreće u desno, a nama onda ovdje na Mediteranu dolazi iz smjera sjeveroistoka. Iz tog razloga, a zbog velikih minusa, popularno nosi ime Beast from the East, ili Zvijer s istoka. Nama će zvijer idućih dana donijeti prilično hladno vrijeme, iako minusi srećom, neće biti kao drugdje u Evropi i Americi gdje se proteklih dana mjerilo i -35.

Kod nas u Bosni i Hercegovini se očekuju temperature -10 ili malo niže, i to po noći i rano ujutro, dok će danju biti oko nule, prenosi “Fokus“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh