BiH

Političar odbio da položi zakletvu jer na sjednici nije bilo zastave BiH

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine Bosanske Dubice/Kozarske Dubice novoizabrani odbornik Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmin Spahić odbio je polagati zakletvu jer je smatrao da nisu ispunjeni uslovi za taj čin.

Jasmin Spahić - Radiosarajevo

Nakon usvajanja dnevnog reda reda, Spahić se javio za riječ upozoravajući da se u sali u kojoj se zasjeda i daje svečana zakletva nalaze samo simboli i obilježja opštine i entiteta bez obilježja države Bosne i Hercegovine.

Citirajući tekst svečane zakletve naglasio je da i sam tekst svečane zakletve upućuje na obavezu isticanja državne zastave u sali.

Nakon toga što je upozorio i tražio isticanje zastave Bosne i Hercegovine, ignorišući njegov zahtjev, pristupilo se polaganju svečane zakletve koju su položili ostali odbornici novog saziva

“Kada sam ušao u salu uočio sam da nema zastave BiH koja je obavezna pored entitetske i grba općine. Javio sam se za riječ i ukazao na grubo kršenje zakona”, ispričao je Spahić.

Kako je kazao, upozorio je prisutne da je to “krivično djelo i da se ne može nastaviti rad skupštine jer nisu ispunjeni ti uslovi”, prenosi “Radiosarajevo“.

“Žao mi je ali ne mogu dopustiti da se i na ovakav način negira Bosna i Hercegovina. Želim položiti svečanu zakletvu i raditi onako kako ona nalaže ali isto tako želim položiti zakletvu i pred zastavom Bosne i Hercegovine, simbolom moje domovine jer bez nje nema ni nas”, dodao je Spahić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh