BiH

GRAĐANI FOČE PONOVO NA ULICI: TRAŽIMO OD NADLEŽNIH INSTITUCIJA DA INTERES GRAĐANA STAVE ISPRED INTERESA POJEDINACA

Članovi Udruženja građana “Bjelava” iz Foče danas su na informativnom štandu pod nazivom „Nova godina – vrijeme za nove planove i nove članove“, postavljenom na glavnom gradskom trgu, razgovarali sa građanima Foče o izgradnji mHE u slivu rijeke Bjelave i o svim neregularnostima i proceduralnim propustima koje su do sada učinjene u ovom slučaju.

Foča / PR - Haber.ba

Ovim informativnim pultom su željeli da upoznaju sugrađane sa aktivnostima koje je UG „Bjelava“ sprovodilo tokom prethodne godine, kao i planovima za ovu godinu. Kroz razgovor i podjelu informativnog materijala su detaljno uputili građane Foče o dešavanjima koja se tiču izgradnje malih hidrolektrana na rijekama u slivu Bjelave i drugim rijekama na teritoriji opštine Foča. Osim toga, članovi udruženja „Bjelava“ iz Foče su htjeli da upoznaju zainteresovane sugrađane sa načinom uključivanja u rad ovog udruženja, jer smatraju da ličnim kontaktom sa sugrađanima mogu čuti i njihovo mišljenje i ideje koje će doprinijeti boljem i efikasnijem radu UG „Bjelava“ u nastavku borbe.
“Raduje nas činjenica da je informisanost građana o štetnosti gradnje mHE sada dosta veća u odnosu na neki prethodni period. Svi su svjesni činjenice da su ovo projekti koji nisu od javnog interesa, a građani su posebno ogorčeni na činjenicu da je i pored svih argumenata koji ukazuju na to da se investitor, u dosadašnjem djelovanju, koristio brojnim nedozvoljenim sredstvima, prekršio čitav niz zakona, te je protiv njega, u konačnici, čak i Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela izvještaj o nizu počinjenih ozbiljnih krivičnih djela, Vlada Republike Srpske dala saglasnost na aneks ugovora o koncesiji za mini hidroelektranu na rijeci Bjelavi. Ni lokalna niti republička vlast nisu uzeli u obzir potpise 3.000 građana koji se protive gradnji mHE na rijekama Foče čime su još jednom pokazali da je interes pojedinaca ispred interesa građana”, izjavio je Miljan Mališ, član UG „Bjelava“.

Foča / PR – Haber.ba

Foča / PR – Haber.ba

Podsjećamo da je investitor izašao na teren u martu prošle godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19 započeo radove na izgradnji malih hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava, kada su građani bili onemogućeni da iskažu svoj protest. Smatramo da je nedopustivo da lokalno stanovništvo bude izopšteno iz donošenja odluka koje se tiču naših rijeka, pitke vode i životne sredine. Vjerujemo u volju i moć naših sugrađana da zajedno zahtjevamo od lokalne i republičke vlasti da djeluju u skladu sa zakonom, da iskoristimo data nam predizborna obećanja, da ne dozvolimo da od izrečenih obećanja ostupe, da zajednički pratimo rad lokalne vlasti i ne dopustimo da bez našeg znanja donose odluke loše po nas i naš grad.

STOP IZGRANJI MHE
SAČUVAJMO RIJEKE FOČE


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh