BiH

Policajci ogorčeni: U Parlamentu BiH odgođeno razmatranje osnovice za obračun plaća

Komisija je usvojila zaključak kojim se traži od Ministarstva finansija i trezora BiH da dostavi mišljenje o predloženoj inicijativi

Inicijativa kojom bi se Vijeću ministara BiH nalažilo da donese odluku o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu nije naišla na podršku na jučerašnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, podnio je predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta BiH 23. oktobra 2020. godine na usvajanje Inicijativu kojom se nalaže Vijeću ministara BiH da na osnovu člana 7. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH donese odluku o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH za 2021. godinu. Inicijativom je zatraženo da minimalan iznos osnovice bude 535,50 KM, koliko je iznosila prije prvog smanjenja 2008. godine.

Osim toga je zatraženo uspostavljanje ekonomskog i socijalnog dijaloga sa sindikatima u institucijama BiH i potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatima.

Zatraženo je također da u skladu sa članom 9. Zakona o štrajku u institucijama BiH, u neposrednim pregovorima sa sindikatom preduzme hitne mjere kako bi postavlјene zahtjeve riješili sporazumno na obostrano zadovolјstvo i korist, kako bi se popravio egzistencijalni status zaposlenih u institucijama BiH.

Komisija je usvojila zaključak kojim se traži od Ministarstva finansija i trezora BiH da dostavi mišljenje o predloženoj inicijativi.

Savez sindikata policijskih organa u BiH pisao je ranije predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i ostalim bh. zvaničnicima, napominjući da je rok za usvajanje Odluke o visini osnovice za obračun plate za 2021. davno istekao i da njeno neusvajanje stvara nesigurnost kod uposlenih u policijskim agencijama, prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh