BiH

Medicinari u HNK stupili u generalni štrajk

Zdravstveni radnici u HNK stupili su u generalni štrajk, nakon što su sindikati ispunili zakonske obaveze potrebne za pokretanje štrajkova.

Iz Sindikata zdravstvenih radnika i Sindikata SKB-a Mostar kažu da ih vlast u kantonu već godinu ipo ignoriše, te da se s njihove strane nisu ispoštovane procedure koje su se ticale zdravstvenih radnika.

– Nakon bahatog odnosa i odugovlačenja nismo imali drugu soluciju nego posegnuti za posljednjim
alatom koji nam je na raspolaganju. Do ovog trenutka štrajk protiče bez problema i u skladu sa svim pravilima.

Jedini problem je taj što direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić nije dostavio prijedlog sporazuma, pa naše članstvo u ovoj ustanovi jutros nije bilo u mogućnosti započeti štrajk.

On će se odvijati do ispunjenja svih naših zahtjeva. Ne pristajemo na ucjene koje su nam u nedavnom protokolu poslali s namjerom da prekinu štrajk. Nudili su početak pregovora uz uslov da se štrajk prekine.

Sindikat nikad nije bio jači i nikada nismo imali veći motiv, tako da smo uvjereni u uspjeh, izjavio je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.
Članstva dvaju sinidkata traže potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, kako bi svoja prava izjednačili sa ljekarima u ovom kantonu, odnosno sa zdravstvenim radnicima u drugim kantonima.

Radnici u zdravstvu danas su protestvovali ispred zdravstvenih ustanova, a kasnije će se okupiti ispred zgrade Vlade HNK u Mostaru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh