BiH

Milan Tegeltija podnio krivičnu prijavu protiv uposlenika OSA-e za napad na ustavni poredak

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija podnio je krivičnu prijavu protiv NN lica povezanih ili zaposlenih u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) zbog dugogodišnjih nezakonitih radnji protiv predsjednika VSTV-a, koje se ogledaju, kako se navodi, u montiranom snimku razgovora s bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom

Tegeltija navodi da je prijavu, koju je objavio na svom Twitter nalogu, podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog krivičnog djela “napad na ustavni poredak”, budući da je, kako se u prijavi navodi, 26. novembra objavljen montirani audiosadržaj “koji je posljedica kontinuiranog, sistemskog i dugogodišnjeg nezakonitog praćenja, snimanja, prisluškivanja te montiranja sadržaja protiv predsjednika VSTV-a, od strane Obavještajno-sigurnosne službe ili nekih njenih dijelova i lica povezanih sa ovom agencijom”, piše Detektor.

Kako navodi u prijavi, on se koristi “sa ciljem da se svrgne predsjednik krovnog pravosudnog regulatornog tijela BiH, VSTV-a”.

“Navedena montaža nastala je kao rezultat dugogodišnjih nezakonitih aktivnosti protiv predsjednika VSTV-a BiH od strane OSA-e ili lica zaposlenih ili povezanih sa ovom agencijom koje imaju za cilj da prikaže predsjednik VSTV-a BiH postupa na nezakonit način, kako bi se stvorili uslovi za njegovu smjenu”, navedeno je u prijavi.

U prijavi se dalje navodi kako je cilj ovih aktivnosti stvaranje osuđujućeg javnog mišljenja koje će prinuditi VSTV kao instituciju na institucionalnu reakciju u cilju smirivanja takvog osuđujućeg javnog mišljenja jednog dijela javnosti, prihvatanjem postupanja i pokretanjem procedura na osnovu predmeta nastalih izvršenjem teških krivičnih djela koje se vrši više godina u kontinuitetu.

Tegeltija u prijavi navodi kako su oni koji su uključeni u ove radnje lica zaposlena ili u vezi sa OSA-om, a mogu biti nosioci pravosudnih ili drugih funkcija, državni službenici, ali i novinari.

“Na ovaj način onemogućava se predsjednik VSTV-a BiH, te VSTV BiH da vrši svoju funkciju predviđenu Zakonom na siguran, zakonit i nezavisan način, napada se na ustavno-pravni poredak koji predviđa nezavisnost pravosuđa i podjelu vlasti”, naveo je Tegeltija, dodavši kako se time ugrožava sigurnost, fizički, lični i profesionalni integritet predsjednika VSTV-a BiH.

On u prijavi nije iznosio detalje kako je došao do saznanja da je OSA, njeni uposlenici ili povezane osobe, odgovorna ili uključena u navodno prisluškivanje. Tegeltija je u kratkom odgovoru novinarima Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao kako je prijavu podnio lično, a za komentar o tome na osnovu čega tvrdi da je snimak povezan sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom novinare je uputio na jedan od ranije datih intervjua.

U tekstu objavljenom 26. novembra na portalu Istraga je navela da na snimku koji su objavili Tegeltija razgovara s bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju.

Kako su ranije poručili iz međunarodnih organizacija, ali i pravosudnih udruženja BiH, ovaj snimak baca sjenku na integritet predsjednika, zbog čega se apeliralo na članove Vijeća i pravosudne institucije da se odmah pozabave ovom krizom.

Sjednica Vijeća na kojoj će se raspravljati o snimku zakazana je za četvrtak, 3. decembar.

U trenutku pisanja teksta, iz OSA-e se nisu oglasili o prijavi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh