BiH

Čolić: Uveli smo neke zabrane da stranke naučimo pameti

Do sada smo funkcionirali kroz preporuke, a sada postoji i to da moramo naređivati jer želimo na taj način pokazati da je važno da se ovo ispoštuje

Dajana Čolić - Vijesti.ba

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić kaže, gostujući u emisiji BHT1 uživo, kako se u tom kantonu krše epidemiološke mjere tokom predizbornih skupova političkih stranaka te da su pojedine zabrane koje je usvojio tamošnji štab donesene “kako bi ih se dozvalo pameti”.

Naime, u tom kantonu se krše epidemiološke te mjere federalnog i kantonalnog kriznog stožera, a razlog kršenja mjera su – predizborni skupovi na kojima se skupi veći broj ljudi nego što je to preporučeno od strane kantonalnog odnosno federalnog kriznog stožera.

“Vidimo u medijima da se ne nose zaštitne maske, nema fizičke distance. Sve to nam je bio povod nakon događaja u Srebreniku i Gradačcu, da u potpunosti zabranimo predizborne skupove, danas smo održali Križni štab jer nam se pogoršava situacija u kanton. Imamo oko 30 posto zaraženih na broj testiranih, došli smo na ideju da ograničimo skupove na zatvorenom na 40 i na otvorenom na 80”, ističe resorna kantonalna ministrica.

Čolić dodaje kako je, s obzirom na to da se ne mogu zabraniti skupovi, od organa reda zatraženo da vrše nadzor kako i na koji se način održavaju ti skupovi.

“Ovo je naš pokušaj da ih dozovemo pameti. Do sada smo funkcionirali kroz preporuke, a sada postoji i to da moramo naređivati jer želimo na taj način pokazati da je važno da se ovo ispoštuje. Izbora će biti, pitanje je hoće li biti nas. U RS-u vidimo da se uvodi online nastava, zašto se ne bi i kampanja mogla organizirati online”, kazala je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh