BiH

Zakon kaže: Troškove kućne izolacije mora vam platiti kanton

Prema Zakonu, kućna izolacija provodi se u svim slučajevima kada se na osnovu ocjene epidemiološke ugroženosti izoliraju članovi obitelji za koje postoji sumnja da su oboljeli od zaraznih bolesti… –

Izolacija - ATV

”Troškovi kućne izolacije padaju na teret proračuna kantona”, stoji u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Federaciji BiH.

Tako bi, ako će vlast poštovati zakon, svi oni koji su zbog sumnje na virus korona ili zbog zaraženosti virusom trebali bi dobiti rješenje o izolaciji a potom i biti novčano obeštećeni za vrijeme provedeno u izolaciji.

Prema definiciji navedenoj u Zakonu, kućna izolacija provodi se u svim slučajevima kada se na osnovu ocjene epidemiološke ugroženosti izoliraju članovi obitelji za koje postoji sumnja da su oboljeli od zaraznih bolesti, a koja se mora isključiti kliničkim i dijagnostičkim metodama.

”O kućnoj izolaciji odlučuje nadležni kantonalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja nadležnog kantonalnog zavoda, uz konsultiranje stručnog ekspertnog tima nadležnog kantona u roku od 24 sata rješenjem protiv kojeg je dozvoljena žalba koja ne odlaže izvršenje. Kućna izolacija traje dok se zarazna bolest klinički i dijagnostički ne isključi”, navodi se u Zakonu

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju u Federaciji BiH, prema Članu 42, pravo na naknadu imaju osiguranici koji su ”izolirani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini”, prenosi “Bljesak“.

”Naknada plaće utvrđuje se od osnovice za naknadu koju čini plaća isplaćena osiguraniku za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem nastupi slučaj na osnovu kojeg se stiče pravo na naknadu”, navodi se u spomenutom Zakonu .

‘Kvaka’ u riječi Međutim u rješenjima o izolaciji, vjerojatno kako bi se izbjeglo plaćanje građanima, navodi se kako se radi o ”liječničkom nadzoru” što onda ne podliježe stavkama u Zakonu. No, liječnički nadzor, sudeći po onome što piše u rješenjima, umjesto liječnika obavljaju sami građani. Osoba, kojoj se izdaje rješenje o izolaciji, ”dužna je, za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora, pratiti svoje zdravstveno stanje, osobno telefonskim putem javljati zdravstvenoj ustanovi Doma zdravlja te u tom vremenu ne izlaziti na javna mjesta, ne primati posjetitelje, ne napuštati prostor u kojem boravi niti na bilo koji način ugroziti zdravlje drugih ljudi”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh