BiH

Sindikalna potrošačka korpa za septembar iznosi 1.930 KM

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u FBiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice

fokus

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za septembar 2020. godine iznosi 1.930,22 KM i za 123,46 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec juli 2020. iznosila je 971,00 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku, i za 18 KM je viša od prosječne plate isplaćene u junu 2020. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 50,30 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u FBiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana – 42,4 posto, stanovanje i komunalne usluge – 16,1 posto, higijena i održavanje zdravlja – 7,9 posto, obrazovanje i kultura – 5,7 posto, odjeća i obuća – 15,5 posto, prevoz – 7,2 posto i održavanje domaćinstva – 5,2 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 84 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh