BiH

U posljednjih sedam dana sa teritorije BiH udaljeno 36 stranih državljana

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6102 migranta

Inspektori za strance u saradnji sa policijskim službenicima provode zajedničke aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti na području Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle, Kalesije, Donjeg Vakufa i Travnika. Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 27 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Turske, Afganistana, Pakistana, Maroka i Alžira. Navedena lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima realizovala je dobrovoljni povratak za 22 državljana Turske koji su vraćeni u zemlju porijekla, dok je po Sporazumu o Readmisiji u Republiku Srbiju vraćeno sedam lica među kojima su državljani Afganistana, Pakistana, Irana, Turske i Srbije.

U okviru mjera i aktivnosti suprotstavljanja nezakonitim migracijama, u saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka, sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je sedam lica u zemlje porijekla. Riječ je o pet državljana Pakistana, jednom državljanu Tunisa i jednom državljanu Egipta. Služba za poslove sa strancima je predmetnim licima izrekla mjeru protjerivanja zbog ilegalnog boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine sa zabranom ulaska i boravka u periodu od jedne godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh