BiH

Načelnik Klinike: Sve što piše o koroni – sve me je snašlo

Od početka pandemije u Republici Srpskoj do danas zaraženo je ukupno 270 zdravstvenih radnika, dok je oporavljeno njih 229. Ovo su podaci entitetskog Institutu za javno zdravlje. Ljekari, čak i mlađe životne dobi gube bitku sa koronom, bitku za život, koji su rizikovali svjesno boreći se za živote svih nas.

Mladen Duronjić / Screenshot - Youtube

Nakon više od mjesec dana borbe, bitku sa korona virusom, onu ličnu izgubio je doktor Marko Pekija. Mladi 37-godišnji ljekar iza sebe je ostavio dvoje djece, trudnu suprugu..

Tužne i zabrinute radne kolege na UKC-u, zbog ovog, ali i svih slučajeva upozoravaju javnost da se korona ne šali, a da se mjere poštuju. Kako bolest nečujno dolazi objasnio je i načelnik pulmologije u dokumentarnom filmu “Nema heroja bez maske”. Mladen Duronjić i sam je imao teške komplikacije od COVID-19, prensi “N1“.

“Ja sam imajući ovo sve u vidu, znao sam, nema šanse da se ne zarazite. Ali mislio sam, organizam je bio zdrav, to ću ja na nogama da prenesem. Sve oni što sam pričao po medijima, o kliničkoj slici, simptomima, sve je to snašlo mene. A jedna od važnijih osobina ove bolesti je nepredvidivost”, ističe Duronjić, načelnik Klinike za pulmolgiju UKC RS.

redviđeno ili ne, do sada se koronom u RS-u zarazilo 270 zdravstvenih radnika. Trenutno je aktivan 41 slučaj. Na UKC-u je ukupno zaraženo 106 radnika, a trenutno je osam inficiranih: tri ljekara, tri medicinske sestre i dva pomoćna radnika. Pored doktora Pekije, od posljedica korone ranije je preminuo i dr. Dragan Vojvodić.

“Od početka pandemije izazvane novim korona virusom u UKC RS je bilo zaraženo 28 doktora, 60 medicinskih sestara/tehničara i 18 pomoćnih radnika, a nažalost dva ljekara su izgubila bitku protiv virusa korona. Nizak procenat zaraženosti radnika je rezultat odgovorne politike i sigurnih protokola koji se sprovode u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj”, saošteno je iz UKC RS.

Mjere su, kažu u rukovodstvu, spriječile da virus uđe u srce bolnice. Tome je doprinijelo i uvođenje antigenskih testova, ali službe su i dalje maksimalno opterećene.

“Ukoliko ovaj trend rasta bude ovakav i ukoliko građani ne promijene navike u ponašanju i odnosu prema epidemiji, bojim se da ćemo u narednom periodu imati ozbiljnih problema u funkcionisanju i Doma zdravlja i Kliničkog centra”, navodi Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka.

Ima li potrebe za pooštravanje mjera?

“Nadamo se da neće biti potrebe. Krajem jula i tokom avgusta smo imali stagnaciju, ili smanje čak broja oboljelih u jednoj fazi. Vidjećemo ovu septembarsku fazu kako ide. Dobro je da same škole nisu dovele do povećanja oboljelih”, ističe gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Prioritet u liječenju COVID-19 može da ugrozi ostale medicinske usluge, upozoravaju pojedini ljekari. Strah od greške pod pritiskom se povećava. Jedan od slučajeva koji je u koroni potresao javnost, a i dalje je misterija – smrt je trudnice Ilijane Manojlović, čime se bave i nadležni organi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh