BiH

Čović: Želimo natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću Mostara

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u izjavi za medije nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke povodom tri decenije postojanja i rada podsjetio je na uspone i padove HDZ-a, kazavši da je to danas napredna i uspješna stranka koja je nastala kao pokret, posebno zahvalivši utemeljiteljima na, kako je rekao, mudrosti i svemu urađenom kako bi “Hrvati opstali kao politički narod u Bosni i Hercegovini“.

Ističe i da HDZ danas nastoji graditi novi ambijent u zemlji, osnažiti hrvatsko zajedništvo, te potvrditi “stožernu ulogu“, a sasvim su jasne i ambicije i kratkoročni ciljevi. Najavio je i drugi dio pregovora koji će se odnositi na ostale presude sudova.
Podsjetio je i kako postoje dva sporazuma sa SDA, te da su predstavnici stranaka obavezali provesti odluke Ustavnog suda i međunarodnih institucija kada je riječ o zakonodavnoj vlasti. One se uglavnom odnose na “legitimno predstavljanje“.
– Precizirali smo da ćemo u devetom mjesecu započeti novu rundu pregovora sa SDA. Plan je da to završimo sedmicu uoči izbora u Mostaru, dodao je.
Za izmjene Daytonskog sporazuma rekao je da nisu realne dok ne bude jasne parlamentarne većine koja mora biti makar dvotrećinska.
– To je zahtijevan posao. Svakako želimo rješenja u tom pravcu. Potrebno je postići jednakopravnost Hrvata sa druga dva naroda. Trebat će još mnogo vremena da sve osmislimo i kreiramo evropski put, kazao je Čović.
Žali što će lokalni izbori u Mostaru biti održani nakon izbora u drugim gradovima i općinama, kazavši da se HDZ već “uveliko priprema“.
– U kampanju su uključene i vjerske institucije koji javno pozivaju na koalicije i odlučuju ko bi trebao sa kim. To je dizanje temperature kako bi izlaznost bila maksimalna i sa jedne, i sa druge i sa pete strane. Kroz svoje liste ćemo nastojati doći do natpolovične većine u Gradskom vijeću i učiniti da Mostar bude afirmativna priča. Sretniji bih bio da gradonačelnika biramo direktnim putem a ne kroz Gradsko vijeće, kazao je Čović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh