BiH

Ima li nade za Aluminij: Još jedna propala Skupština

Sredinom mjeseca obilježena je prva godišnjica od gašenja proizvodnje u mostarskom Aluminiju, a u međuvremenu ništa ne ukazuje na to da bi se nekadašnji div uskoro mogao podići iz mrtvih.

Aluminij Mostar - BHRT.ba

Danas je održana Skupština društva, koja bez obzira na velike najave, nije donijela ništa novo. Trebale su se donijeti važne odluke za Društvo, a na kraju Skupština nije iznjedrila ništa novo kada je riječ o ovom nekadašnjem privrednom gigantu i eventualnoj obnovi poslovanja.
Danas nisu usvojeni finansijski, niti izvještaj revizora. Protiv su glasali gotovo svi prisutni, a kao razlog navedene su brojne nejasnoće, bez obzira što je u samom dokumentu prikazan i gubitak za 2019. godinu u iznosu 101 milion maraka. Abraham grupacija u martu je potpisala ugovor o poslovnoj saradnji sa Aluminijem.
Proizvodnja u livnici trebala je započeti najranije početkom juna, a najkasnije početkom augusta, međutim na konkretne korake se još uvijek čeka.
– Osobno nisam imao kontakt sa tim ljudima. Ne znam da li je ministar kroz ured Vlade imao kontakt, ali znam da je bilo disonacije u medijima između resornog ministra i predstavnika grupe koja je potpisala ugovor. Ovo vrijeme će brzo proći i za 10, 15 dana ćemo znati na čemu smo, rekao je opunomoćenik Vlade FBiH u Skupštini Stipo Buljan.
Predstavnik malih dioničara Zlatko Topić podsjeća da je od starta tvrdio kako je ugovor sa Abraham grupacijom protuzakonit i štetan po Aluminij. Kaže i da je vrijeme da konačno odu
oni koji su pripremali odbijeni finansijski izvještaj.
– Zakon je decidan – može se, a i predlagao sam to ranije, da sadašnja garnitura ode i pusti narod, te da Aluminij oživi i radi. Predlagali smo rješenja, ali nas niko nije htio slušati. Još uvijek ima nade i šanse. Neka stave našu Udrugu na čelo, ja ću je povesti i tvrdim da će Aluminij za mjesec proraditi, rekao je Topić.
U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine očekuju da se 7. avgusta iz kompanije Aluminij industries odrede da li je ugovor sa Abraham grupacijom na snazi, odnosno da li ga prihvataju onakvim kakav jeste ili ne. Poručuju i kako će dobro razmisliti šta uraditi i šta predložiti, kako bi se pokrenule aktivnosti u Aluminiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh