BiH

Ministrica zdravstva u Tuzli: Imamo blagi pad broja zaraženih, ali je situacija veoma ozbiljna

Iako se proteklih dana bilježi blagi pad novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom, situacija u Tuzlanskom kantonu i dalje je veoma ozbiljna. Ukoliko bi došlo do njenog usložnjavanja nadležni su spremni na uvođenje novih restriktivnijih mjera vezano za nošenje maski, ali i okupljanja osoba na otvorenom.

Dajana Čolić - Fena

Na području Tuzlanskog kantona trenutno su aktivna 594 slučaja pozitivna na koronavirus, a u posljednjem izvještaju otkriveno je novih 28 inficiranih osoba, od kojih je najviše iz Tuzle – osam.

Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva ohrabruje činjenica da se proteklih dana bilježi blagi pad novootkrivenih slučajeva, međutim i dalje su na velikom oprezu, s obzirom na to da je situacija i dalje veoma ozbiljna.

“Manji broj otkrivenih slučajeva u nama budi nadu da dolazimo na plato infekcije te da će situacija postati još bolja u narednim danima. Onda možemo očekivati konstantan pad broja pozitivnih osoba, ali se svi moramo pridržavati higijensko-epidemioloških mjera”, kaže za “Klix” ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Uz blagi pad novootkrivenih slučajeva, nažalost svakodnevno raste broj osoba koje zbog narušenog zdrasvstvenog stanja, posljedično SARS-CoV-2 infekciji, zahtjevaju bolničku hospitalizaciju. Trenutno se u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli nalazi 66 inficiranih pacijenata, od kojih je troje na respiratoru.

Spremna COVID bolnica u Gračanici

Ministrica Čolić navodi da trenutni kapaciteti zdravstvenog sistema mogu udovoljiti svim potrebama, naglasivši da se u kontinuitetu radi na pripremama prostorija za eventualni prijem znatno većeg broja oboljelih osoba.

Kako ističe, COVID odjeljenje od početka epidemije je smješteno u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, gdje je proteklih dana kapacitet kreveta sa 80 povećan na njih 100.

Ova klinika sada je postala bolnica za liječenje oboljelih od COVID-19 te je zauzela sve prostorije zgrade u kojoj je smještena. U ovoj zgradi trenutno se priprema i jedinica intenzivne njege koju Klinika za zarazne bolesti do danas nije imala, a koristit će se i nakon prestanka aktuelne epidemije.

“U Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla egzistira takozvani respiratorni centar gdje su bile predviđene četiri pozicije sa respiratorima, međutim sada je taj broj veći. Također, ovo je najmnogoljudniji kanton i više volimo biti spremni, kako nas situacija suprotno ne bi zadesila te smo na sastanku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva odlučili da tražimo od Opće bolnice Gračanica aktivaciju dijela kriznog plana kako bi pripremili dio bolničkih postelja za prihvat pacijenata koji su COVID pozitivni te imaju lakšu ili srednje tešku kliničku sliku”, navela je Čolić.

Taj dio COVID bolnice u Gračanici već je spreman, a ukoliko dođe do potrebe aktiviranja ovakve vrste odjeljenja iz Opće bolnice će biti otpušteni pacijenti koji su za kućno liječenje, dok će ostali biti prevezeni u Univerzitetski klinički centar u Tuzli.

Gdje se moraju nositi maske?

Prema trenutnoj odluci Federalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva u zatvorenom prostoru dozvoljen je boravak do 100 osoba, dok je na otvorenom moguće okupljanje njih 300, uz održavanje mjere fizičke distance te nošenje maske.

“Svi mi u Tuzlanskom kantonu smo obavezni nositi maske u svim javnim zatvorenim prostorima, bez obzira da li se nalazili u pošti, banci, trgovini, tržnom centru ili smo došli pogledati neku izložbu u galeriji, odnosno film u kinu. Također, ukoliko ste na otvorenom, u nekoj gužvi ili ste na javnom skupu, obavezni ste i tu nositi masku, ako ne možete omogućiti fizičku distancu”, naglasila je Čolić.

U slučaju dodatnog pogoršanja epidemiološke situacije Čolić nam kaže da su spremni za uvođenje restriktivnijih mjera. Kako je istaknula, trenutno prate situaciju te ukoliko se za to ukaže potreba išli bi sa vrstom restriktivnih mjera vezano za nošenje maski te ograničavanje broja osoba koje u jednom trenutku mogu boraviti na otvorenom prostoru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh