BiH

Važno se prisjećati Prijedora i ubijene djece

Mladi i u Gradu Mostaru obilježili su Dan bijelih traka i prisjetili se zločina nad civilima u Prijedoru prije 28 godina. Na trgu Musala prolaznicima su simbolično podijeljene bijele trake, a kasnije su sa luka Starog mosta poletjeli i karanfili kao simboli ljubavi ka rijeci. Jedan od organizatora, Harun Kurtović kazao je da se žrtve ne smiju zaboraviti, te da se svakog dana mora opominjati i ukazivati na važnost sjećanja na stradanja.

Dan bijelih traka / PR - Haber.ba

– Prijedor je grad sa više od 60 masovnih grobnica. Tamo je pronađena i najveća grobnica na Balkanu. Mladi ljudi ne smiju zaboraviti te stvari, opominjući na Prijedor, ali i ostale zločine koji su se desili u našoj zemlji. Simbolično smo iskazali poštovanje žrtvama, tako što smo bijele trake stavili na ruke naših sugrađana, rekao je.

Dan Bijelih traka / PR -Haber.ba

Organizatori su u svom pozivu naveli kako Dan bijelih traka predstavlja simbol sjećanja na progon, ali i na potvrdu opredjeljenja za istrajnu borbu protiv fašizma, kao i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta. Najbolji pokazatelj da se ubistvo 102 djece u Prijedoru i stotine djece u drugim općinama, kao i sam nehumani čin pozivanja građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na isticanje bijelih obilježja neće baciti u zaborav, jeste svijest i učešće mladih u obilježavanju ovog događaja.

Dan bijelih traka / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh