BiH

Mostarska izletišta pusta na 1. maj

Danas su mjesta koja su u Mostaru i okolini prije godinu bila okupljališta više hiljada ljudi – pusta. Pandemija koronavirusa i zabrana okupljanja više od deset osoba uz strogo poštivanje socijalne distance,sigurno je ključni razlog što su građani Mostara danas ostali u kućama i stanovima. Dodatni razlog vjerovatno je i kišno vrijeme, a povod da se prvi maj ne proslavi kao ranijih godina je i sveti islamski mjesec ramazan.

Izletište Mostar / PR - Haber.ba

Slavljenici koje smo susreli sumnjaju da će se tokom dana broj posjetilaca na Buni povećati, pa i u slučaju da prestane padati kiša. Prošle godine su, kažu nam, posjetioci na izletišta hrlili zorom kako bi zauzeli što bolje mjesto uz rijeku. Ovog 1. maja na ulicama Mostara nije bilo ni uobičajene prvomajske budilice.

Izlerište Mostar / PR -Haber.ba

Hrvatska glazba Mostar prvi put nastupila je 1995. godine, a od tada do jučer nikada nije napravila stanku.
– Nažalost ove godine, s obzirom na pandemiju korona virusa, ponovno nismo u mogućnosti svirati budnicu ali su muzičari odlučili ovaj dan obilježiti na malo drugačiji način. Nas 27 odlučilo je snimiti pjesmu iz svojih domova. Pjesma je Gonna Fly Now iz poznatog filmskog hita Rocky je i svojevrsna poruka o tome da sve teško prođe i da ćemo iz ovoga izaći još jači, poručili su muzičari Mostara.

I nekad tradicionalni grah u velikom gradskom parku dugo već je zaboravljeni prvomajski običaj. Ništa, dakle, nije bilo kao prvog maja svih prošlih godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh