BiH

EU donirala BiH 40.000 jedinica materijala za kontrolu testova na koronavirus

Evropska unija je danas isporučila 40.000 jedinica visoko kvalitetnog materijala za kontrolu testova na virus korone Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Zavodu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjoj Luci. Kontrolni materijal ima za cilj kalibraciju opreme za testiranje na COVID-19 kako bi se povećala pouzdanost testiranja.

Testovi nad virusom korona - Nezavisne.com

Ovaj materijal se trenutno isporučuje diljem Evropske unije. Nakon zahtjeva za pomoć, EU je odlučila donirati kontrolni materijal Bosni i Hercegovini i drugim partnerima na zapadnom Balkanu.

Ambasador EU u BiH Johann Sattler naglasio je važnost saradnje i solidarnosti i podrške u ovim teškim vremenima za sve, a posebice za medicinske radnike koji su na prvoj liniji borbe:

“Testove su razvili naučnici iz Evropske unije u Zajedničkom istraživačkom centru u Belgiji. Veliko mi je zadovoljstvo što smo bili u mogućnosti osigurati 40.000 komada ovih testova za BiH. Ovo je još jedan dokaz solidarnosti EU. Dozvolite da iskoristim priliku da se zahvalim svima onima koji su prvi na udaru, ljekarima, medicinskim sestrama, i drugim radnicima u zdravstvu na fantastičnom poslu koji obavljaju u ovoj zemlji. Svi im dugujemo duboku zahvalnost”, rekao je Sattler.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović izjavila je:

“Zahvalni smo EU na ovoj donaciji, koja će biti upotrijebljena u procesu testiranja. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je do sada uradio 7.415 testiranja i vrlo smo zadovoljni rezultatima, koji su provjereni u laboratoriju u Berlinu i kao takvi su prihvaćeni od strane supervizije”.

Kontrolni materijal su proizveli znanstvenici Evropske unije u Zajedničkom istraživačkom centru (JRC) u Belgiji.

Evropska unija izdvojila je 80,5 miliona eura bespovratnih sredstava za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19, a od toga je sedam miliona eura usmjereno za hitne medicinske potrebe, saopćeno je iz EU.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh