BiH

Hošić: “Koronavirus nije ništa opasniji od sezonske gripe”

Vijest da je koronavirus stigao do Hrvatske te da je na vratima i naše zemlje podigla je veliku paniku među građanima BiH. Međutim, poznati pulmolog u Domu zdravlja KS Mujo Hošić kaže da nema mjesta panici.

Mujo Hošić - Crna-Hronika.info

“Prema onom čime danas raspolažemo, koronavirus nije ništa opasniji od sezonske gripe. Ali se postavlja pitanje s koliko istine mi raspolažemo. Je li samo u pitanju koronavirus ili još nešto. Prema svemu čime danas raspolažemo, više nas umre od posljedica pogrešne ishrane i drugih stvari nego od gripe”, kazao je Hošić.

Najveća prijetnja građanima BiH, dodaje on, bez obzira na sve krizne štabove, jeste to što imamo totalno neprosvijećen narod. Kada bi poslušali preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, svi oni koji su bili eventualno u kontaktu ili dolaze iz žarišta gdje ima oboljenja, bili bi kući, a ne bi šetali i ne bi išli u ambulante. Dovoljan je jedan takav koji će sjediti dva-tri sata u čekaonici, koje su posljednjih dana prepune. Umjesto da sjede u kući, oni se šetkaju i na taj način prenose virus i na druge, piše “Avaz“.

“Ovog momenta najopasnije mjesto za pacijenta su ambulante porodične medicine. Ako niste imali virus, tamo ćete ga pokupiti, ako ga eventualno bude. Mi ne poštujemo da se svaka gripa odleži u kući. Ako se sumnja na koronavirus, zove se od kuće dežurni epidemiolog – evo, službe su dale i broj – i bit će pregledan, transportiran autom gdje je vozač zaštićen te će se provjeriti je li ili nije ta osoba pozitivna na koronavirus”, govori Hošić.

Ne, ističe, kod nas će svi šetati ili ići autobusom do prve ambulante ili čekati u čekaoni te na taj način, ako imaju virus, prenijet će ga i na druge. Također, kaže da visoka temperatura ne znači da imate koronavirus. Sva ti simptomi koji se spominju isti su i kod sezonske gripe.

“Imunitet je jako važan za sve bolesti, pa i za koronavirus. Svi smo izloženi sezonskoj gripi, ali ne obolimo svi. Ovdje je osnovni problem što je ova zemlja starih ljudi koji imaju i mnoštvo drugih bolesti te je normalno da dođe do smrti. Ne umiru oni zbog koronavirusa, nego i zbog drugih bolesti koje su im već dijagnosticirane”, navodi Hošić.

On ističe da je u ovome svemu važno da su djeca ovog momenta zaštićena. Dodaje kako to ne znači da pokoje dijete neće možda oboljeti, ali oni imaju jak imunitet, kao i nedostatak drugih bolesti, što im je prednost u odnosu na stariju populaciju.

Bijeli luk, kaže Hošić, dobar je za zaštitu organizma. Ima dobar vic: Ako se najedete bijelog luka, ne da neće koronavirus blizu vas, nego neće niko ni od građana blizu vas. Poželjno ga je konzumirati, ali osnovne mjere su ne ići na skupove i izbjegavati dodir sa sumnjivim osobama.

Ono što je važno istaći, naglašava Hošić, jeste to da svi lažu kada kažu da su opremljeni. Nisu. Nema papira za brisanje ruku, a kamoli jednokratnih odijela ili kvalitetnih maski.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh