BiH

DOKTOR KOJEM JE UPEREN PIŠTOLJ U GLAVU: Kad odete u Beč i zatražite pomoć, tamo kažu – idite u Sarajevo, tamo imate odličnu dječiju hematoonkologiju

Roditelj bolesnog djeteta na Pedijatriji pištoljem je prijetio doktoru Edi Hasanbegović, šefu Klinike, traživši izmještanje za dijete. Ovo se odigralo krajem prošle godine.

Edo Hasanbegović - Faktor.ba

Na području Federacije BiH od malignih bolesti godišnje oboli 60 djece. Najčešće su to leukemija, tumori centralnog nervnog sistema, limfomi – Hodgkinov i Non-Hodgkinov limfom, te ostali solidni tumori, neuroblastom, retinoblastom, karcinomi bubrega i jetre. Postotak preživljavanja viši je od 80 posto, što je evropski prosjek, a za neke karcinome, poput leukemije i neuroblastoma, brojka se penje i iznad 90 procenata, piše “Faktor“.

Rezultati su to Klinike za pedijatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kroz koju godišnje prođe oko 6.600 mališana iz cijele Federacije BiH, istočnog dijela RS i Distrikta Brčko, što ovu ustanovu svrstava u sami vrh visokorangiranih klinika po kvaliteti pružanja zdravstvene usluge u regiji.

Disciplina za zdravlje djeteta postiže odlične rezultate u liječenju najmlađih. Od 13 pedijatrijskih oblasti, posebno se ističe Odjel za hemotoonkologiju, jer ova ustanova referentni je centar za sve dječije onkološke pacijente.

Na ljekarski tim i rezultate koje svakodnevno postižu, stepen mortaliteta koji je ispod 1,9 posto, morbiditeta (godišnji broj oboljelih na 100.000 stanovnika), broj zdravstvenih usluga koji godišnje premašuju 350.000, više od 50.000 dijagnostičkih procedura, te više od 40.000 pregleda u ambulanti, ponosan je i prof. dr. Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a.

– Na Odjeljenje hematoonkologije, na koje sam došao davne 1994, posebno sam ponosan. Mislim da je jedno od najboljih odjeljenja ovog tipa, što bi neki kazali, sjeverno od Skoplja, a južno od Beča. Objasnit ću: “kad neko neplanirano ode u austrijsku prijestonicu, pa zatraži pomoć, onda mu tamošnji profesori kažu – idite u Sarajevo, jer tamo imate odličan Odjel za dječiju hematoonkologiju”. No, da biste tako nešto kazali, morate imati činjenice koje tome govore u prilog. Mi to imamo, jer u zadnjih 15 godina od malignih bolesti izliječili smo više od 1.500 djece. Prvi smo uspješno uradili autolognu transplantaciju na jednoipogodišnjem djetetu, koje je imalo svega 12 kilograma. Svakodnevno nižemo rezultate u liječenju leukemija i solidnih tumora i svake godine pomijeramo granice. Mogu s ponosom reći da imamo cijelu armiju mališana koji su izliječeni od tumora – kaže Hasanbegović sa kojim smo razgovarali u povodu 15. februara – Međunarodnog dana djece oboljele od raka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh