BiH

Brigadir Alija Kožljak: Ovo je ANP, Dodiku obećana vlast i skidanje s liste!

Ovo je ANP,mogli smo poslati samo dvije stranice. Ovo je političko pitanje.Nemoguće se sa MAP-a vratiti na IPAP.Dodik ne može zaustaviti put u NATO,može samo usporiti!

U dokumentu ne može stajati vojna neutralnost RS-a! Odluka NSRS ne znači ništa za NATO!

Vijeće ministara se neće brzo formirati. ANP i nije trebalo da ide na Predsjedništvo,ne treba ni ubuduće,može preko Vijeća ministara,to je tehnički document od kojeg su napravili politiku, prenosi FACE.

Inzko se ograđuje od ANP-a kao da ne zna da od šest poglavlja ANP-a čak pet su civilna poglavlja a samo pola jednog je vojno!

Mi smo u MAP-u od 2010.godine. svih 29 članica jednoglasno moraju prihvatiti naš Program reformi! Odgovor NATO može potrajati ako neka članica nešto zamjeri. Dokument je na engleskom-znaju li šta su potpisali? Dodiku je obećano nešto,bio je u zamci,prijetile su sankcije EU. Brigadier Kožljak je pet godina bio vojni predstavnik BiH u NATO-u,sada je penzioner,ima 51 godinu…

Ne mogu dogovori između Baikira i Dodika uticati na put u NATO. Na to može uticati samo novi zakon.

Ako se Dodik usprotivi to će biti nešto novo što ćemo vidjeti. Nisu spremni da takve odluke donose preglasavanjem. Je li moguće da neko s druge strane, druga druga potpisnika, nisu sagledala taklvu mogućnost, te da su za partnera za naredne tri godine izabrali partnera koji će ih izigrati.

Lično mislim da naš strpljivi narod ima granice.

Mislim da ovakvo nešto, takvo licemjerstvo ipak ne bi moglo biti opcija. Takva kolicija mora funkcionisati na povjerenju.

Nisam siguran da će se ovo što su dogovorili da uistinu implementirati, nisam siguran da će brzo ići formiranje Vijeća ministara jer su oni mjastroi u iznalaženju prepreka. Moguće su i druge prepreke koje sada nisu sada ni vezane za MAP, a koje mogu odložiti formiranje vijeća ministara. Predlaganje da se dokument delegira pred NSRS-om je isto tako jedan od tih poteza.

Ni sada nije moralo ići putem Predsjedništva jer je Vijeće ministara već formiralo komisiju za NATO put. Svaku narednu odluku može poslati Vijeće ministara. Mi smo zemlja aspirant već 10 gdina i sa Srbijom se ne možemo upoređivati. Srbija sebi pravi šteteu. Neutralnost koju prodaje svojim građanima pravi veliki problem.

Srbija je htjela da sjedi na dvije stolice što sada postaje komplikovano.

Vojne neutralnosti drugih država se ne mogu porediti sa Bosnom i Hercegovinom kao što nas porede sa Austrijom. Austrija je dobila neutralnost 1955. godine, njima je nametnuta vojna neutralnost ali i garantovana im je sigurnost.

Sve što valja u ovoj državi mora ili u penziju ili u Njemačku!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh