BiH

Patriotska liga u Mostaru i Podveležju obilježila važne datume

Jučerašnjem obilježavanju godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru prisustvovala je i delegacija Patriotske lige. Podsjetili su tom prilikom na planski zločin počinjen od strane secesionističkih HVO-a i HV-a, nakon čega se delegacija zaputila na plato Podveležja, gdje su se prisutni prisjetili Prvog savjetovanja Patriotske lige Hercegovine, održanog 1991.

Tih je dana prema sjedočenjima prisutnih potvrđena odlučnost na odbranu suvereniteta i integriteta BiH, a održano je i postrojavanje uz taktičko – tehničku obuku i gađanje s ciljem jačanja odbrambenih dobrovoljačkih grupa koje su štitile mjesna stanovništva, a kasnije se stavile i u odbranu zemlje od strane JNA i četničkih paravojnih formacija.
– Reagovali smo srčano i čvrsto i patriotski stali u odbranu. Ostali smo bez suboraca koji su dali ono najvrijednije, pa se danas 28 godina kasnije prisjećamo svih poginulih pripadnika Patriotske lige, poručeno je.
Posjećena su spomen obilježja na Turbetu u Smajkićevini, spomen kuća braće Husić, spomen obilježje u Kružnju, a organizatori su zahvalili svim učesnicima koji su jučer doputovali iz Sarajeva, Hadžića, Bugojna, Livna i drugih bh. gradova.
Dogovoreno je da dokumentacija koju posjeduju u PL uz istrajnost i istinitost uskoro bude objedinjena u knjigu o odbrani ovih prostora u proširenom izdanju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh