BiH

Danas će biti otkriveno spomen-obilježje ubijenim policajcima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću

Ko je zakazao u istrazi, a ko najavio prevrtanje svakog kamene da se ubice Šehovića i Vujanovića

Danas se navršava prva godišnjica smrti policajaca MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su brutalno likvidirani 26. oktobra prošle godine na Alipašinom Polju u Sarajevu.

Puka ceremonija
Umjesto da država pred lice pravde izvede njihove ubice i nalogodavce, konačno istragu privede kraju, danas će biti otkriveno spomen-obilježje na njihovom mjestu ubistva, u Geteovoj ulici na broju 1.

Istog dana u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu bit će održan i 1. memorijalni turnir u malom nogometu „Adis i Davor“, a na mjestima gdje su ukopani, bit će položeno cvijeće. Tako se brutalni zločin, pretvorio u puku ceremoniju.

– Želimo ih na ovaj način sačuvati od zaborava – poručili su jučer iz MUP KS.

No, godinu nema odgovora ko ih je i zašto ubio. Kako smo nedavno i objavili, istraga je ponovo krenula ispočetka, a formiran je novi tužilački tim da sve „dokaze“ ponovo pročešlja. Njihovim kolegama zabranjeno je da javno govore, a porodice i dalje čekaju pravda.

Da ima dokaze, Tužilaštvo KS bi davno podiglo optužnicu. Umjesto toga, traljavošću i nesposobnošću pojedinica, u pritvoru su devet mjeseci držani automafijaši s Pala, koji se sada sumnjiče za druga djela.

Već godinu Tužilaštvo i MUP KS, koji je najavio da će prevrnuti kamen dok se ne nađu ubice, nisu nikada našli ni automobil iz kojeg je pucano, a ni pušku iz koje su ubijeni. Dokazi su rekla – kazala, iskazi nepotpuni.

Država zakazala
Danas će, tako komesar MUP KS Nusret Selimović, koji je u vrijeme ubistva bio načelnik Policijske uprave Novi Grad, članovima porodica uručiti „Zlatne policijske značke“.

Ali, kako će ih pogledati u oči? Šta i kako reći Vujanovićevoj djeci da ubice njihovog tate nisu još pronađene, a s obzirom na protok vremena, nikada ni neće.

Država je po ko zna koji put zakazala i to na bedemu onih koji su je čuvali od kriminala.

Umjesto pravde, MUP KS se pobrinuo da spomenikom, s njihovim imenima, pokuša sprati ljagu koja ima je vratom. Ali teško.

Šta kažu iz Tužilaštva KS
Iz Tužilaštva KS oglasili su jučer povodom godišnjice ubistva Naglašeno je da tužilački i policijski tim i dalje intenzivno radi na rasvjetljavanju krivičnog djela

– U dosadašnjem toku istrage saslušani su brojni svjedoci, izvršena vještačenja i poduzete druge radnje dokazivanja, o čijim rezultatima ne možemo u ovom momentu obavijestiti javnost jer bi eventualno otkrivanje moglo dovesti u opasnost cilj istrage koja je u toku – naveli su iz Tužilaštva KS,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh